Thyro-Screen: Caravana continuă în județul Timiș! Sute de pacienți au fost evaluați

thyro screen
untitled design set 970x90 px

O întreagă echipă de specialiști de la Spitalul Municipal din Timișoara oferă consultații gratuite endocrinologice și ginecologice pentru depistarea precoce a afecțiunilor glandei tiroide și ale colului uterin. Totul, în cadrul proiectului Thyro-Screen despre care ne-a oferit detalii Dr. Mihaela Ionică, medic rezident chirurgie generală, în cadrul Clinicii de Chirurgie Oncologică a Spitalului Municipal din Timișoara.

Când a început proiectul și ce presupune?

Proiectul a început cu discuții în anul 2018 și a continuat cu câștigarea acestuia și alocarea fondurilor necesare astfel încât acțiunile au fost demarate în august 2019. Ideea a fost de a diagnostica o patologie a cărei incidență este în continuă creștere. Vorbim despre cancerul tiroidian care din păcate, în stadiile incipiente, este asimptomatic. Devine manifest în stadiile avansate, moment în care tratamentul nu mai poate să aducă un mare beneficiu pentru pacient. Ideea proiectului a fost de a face o investigație foarte simplă pentru depistarea acestei boli. Vorbim de ecografie. A fost o premieră faptul că în acest proiect am inclus, pentru diagnosticul pacienților, medicii de familie. Medicina primară este prima care ia contact cu pacienții și îi poate monitoriza pe o perioadă mai lungă de timp. Iar important este faptul că pacientul are încredere în medicul de familie. Așadar, pot fi depistați în timp util și trimiși ulterior spre medicii specialiști.

Câți medici de familie sunt implicați în proiect?

În total am avut 14 medici de familie, trei medici endocrinologi, doi medici chirurgi și doamna doctor Olimpia Oprea, în calitatea de manager și ulterior coordonator medical și colegii din Serbia, Veliko Gradiște. Există multe persoane care se ocupă de partea de introducere de date pe care nu le vom vedea în partea de screening. Noi adunăm multe date cu caracter medical care ne permit să ajungem la o strategie de tratament personalizată.

Ce ne puteți spune despre aparatura achiziționată în cadrul proiectului?

Am beneficiat de achiziția unor aparaturi, unele unice în țara noastră și sunt printre puținele utilizate în mod curent în lume. Aceste sisteme sunt utilizate pentru prevenția complicațiilor asociate bolilor tiroidiene. Vorbim despre hipocalcemie prin hipoparatiroidism secundar postoperator și aici intervine sistemul de detecție intraoperatorie a glandelor paratiroide prin autoflorescență. De asemenea, un sistem care este utilizat mai frecvent în cadrul tiroidectomiilor este acela de monitorizare a nervilor recurenți, responsabili de mișcarea corzilor vocale.

publicitate ziar expresb 1000x100

Cine mai este implicat în proiect?

În cadrul proiectului nu ne-am limitat doar la diagnostic și la implicarea medicilor de familie. Am utilizat și serviciile medicilor endocrinologi, astfel încât acei pacienți care au fost diagnosticați cu o modificare a glandei tiroide să beneficieze de un consult de specialitate și să fie trimiși mai departe către un diagnostic prin puncție aspirativă și chiar tratament chirurgical. Mai mult, am demarat și campania de diagnostic cu ajutorul unei caravane mobile. Ne deplasăm în zone cu acces limitat în care oamenii poate nu consideră că e necesar să fie consultați când nu există simptome. Foarte mulți pacienți se prezintă la medic când există durere sau un simptom care supără foarte tare. Și atunci ne-am mobilizat cu medici de familie, encodrinologi, chirurgi și ne-am deplasat, către zonele rurale în principal, pentru a oferi servicii medicale gratuite.

Cine poate beneficia de screening?

Orice persoană cu vârsta peste 18 ani. Nu avem criterii riguroase de excludere. Indiferent că au fost diagnosticați cu o leziune tiroidiană pe care nu au mai urmărit-o, noi îi primim cu brațele deschise pe toți cei care își doresc să participe la campania de diagnostic precoce al cancerului tiroidian. Ecografia nu doare, nu are efecte negative și poate fi repetată. Pacienții sunt foarte încântați de posibilitatea aceasta, de faptul că e un program gratuit și pot afla pe loc informații despre o boală pe care nici nu știau că o au. Sunt mulțumiți de faptul că pot afla imediat care sunt etapele de diagnostic și tratament. Ne bucurăm că au venit în număr mare și continuăm campania de monitorizare.

Cât de important este să descoperim la timp o patologie?

În mod primar tratamentul este unul chirurgical și dacă boala e diagnosticată din timp vorbim de o supraviețuire de peste 98% la cinci ani și 90% la 10 ani. Vorbim despre un pacient care se poate întoarce la o viață socială activă, care poate avea în continuare copii, care nu duce la traume majore din punct de vedere al consecințelor chirurgicale. Este o boală care pe termen lung are un prognostic favorabil când este în stadiu incipient. Cancerul de tiroidă devine o boală tot mai frecvent diagnosticată. Este esențial să avem programe de screening să aducem un plus în educația medicală, să îi convingem pe cetățeni să înțeleagă cât de importantă este depistarea la timp, indiferent de tipul de boală despre care vorbim. Scopul nostru este să încurajăm pacientul să se prezinte la un consult chiar și atunci când nu are niciun simptom.

Proiectul este finanțat prin programul Interreg IPA CBC.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/