Alternativă la testul RT-PCR, dezvoltată la Centrul OncoGen din Timișoara. Detectează prezența virusului SARS-CoV-2 în baza unei tehnologii de Nobel

oncogen
untitled design set 970x90 px

Tinerii cercetători de la Centrul OncoGen din Timișoara au prezentat un test de mare precizie pentru depistarea infecțiilor virale, o alternativă la RT-PCR. Acesta se bazează pe tehnologia CRISPR de editare genetică, tehnologie pentru care în anul 2020 s-a luat premiul Nobel și care prezintă un potențial științific extraordinar, spun specialiștii.

OncoGen și-a propus să pună la punct toate tehnologiile utile în lupta cu pandemia de SARS-CoV2 pentru o viteză de reacție cât mai mare și pentru a nu depinde atât de mult de importuri. Testul realizat ar fi mai accesibil față de ceea ce există pe piața românească, iar în România este pentru prima dată propus ca alternativă. Inedit este faptul că cei care stau în spatele muncii de cercetare sunt tinerii, ba chiar elevi de liceu.

oncogennn

„În contextul acesta, este cu atât mai remarcabil că această propunere de cercetare a venit de la colectivul de tineri cercetători ai OncoGen, tineri pasionați de științe care fac parte din programul nostru de mentorat și care au pus în practică aceasta idee sub îndrumarea profesorilor și cercetătorilor OncoGen, în cadrul programului OncoGen Young Researchers (OYR). Știu că trăim într-o societate în care mulți cred că România nu ar avea oameni pregătiți, ca nu ar avea valori și ca atare nu ar avea nici o șansă în fața altora- cu atât mai puțin în zona de cercetare-dezvoltare a tehnologiilor de vârf. Aceasta gândire este profund greșită. Totodată este și una foarte periculoasă pentru toți tinerii care aspiră la performanța în cercetare. Aceștia ajung să creadă, în mod eronat, că nimeni nu le va întinde o mână de ajutor sau că nu ar exista șansa de a realiza ceva în țara noastră. Centrul OncoGen și-a deschis de mult porțile tinerilor pasionați de științe”, a spus prof. univ. dr. Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen.

publicitate ziar expresb 1000x100

Prin OncoGen Young Researchers (OYR) a fost extins programul de mentorat la elevii de liceu precum și la studenții altor facultăți, iar în acest moment sunt implicați zeci de tineri de la cele mai bune licee din țară, cum ar fi liceul ,,Grigore Moisil” din Timișoara, ICHB și Colegiul Național de Informatică ,,Tudor Vianu” din București, precum și români care studiază la cele mai prestigioase universități din lume.

„Surpriza cea mai plăcută a fost să constat că, mai mult decât oriunde, în liceele cele mai bune din România se află adevărata bogăție a acestei țări, printre tinerii pasionați de științe, mulți dintre ei olimpici naționali și internaționali sau câștigători ai unor concursuri extrem de prestigioase de biologie, chimie, fizică, matematică sau informatică. România are mine de aur: tineri plini de exuberanță și de creativitate, extrem de talentați și de sârguincioși care au toate premisele să devină cercetători de excepție, elitele de mâine. Dar elitele se formează lângă alte elite. Au nevoie de sprijin, de îndrumare și de acces la resursele necesare pentru a-și îndeplini visele”, a mai spus directorul Centrului OncoGen.

Testul bazat pe tehnologia CRISPR nu este autorizat, dar ar putea fi folosit în practică, așa cum se întâmplă deja în SUA.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/