Prima ediție a Târgului de Toamnă de la Oravița a debutat cu succes în această dimineață, chiar la intrarea în oraș, dinspre Grădinari. Zeci de producători au venit să se mândrească cu ceea ce au muncit peste vară și să îi ademenească pe cumpăratori cu o ofertă variată de produse.
Până la această oră, la Târgul de Toamnă de la Oravița au venit peste 60 la sută dintre producătorii care și-au confirmat prezența. Vizitatorii au luat cu asalt locația, în speranța că vor avea parte de diversitatea mult visată. Oamenii sunt încântați că, odată cu ampla manifestare, și numele orașului este scos în evidență pe harta producătorilor din România.
„Ne bucurăm că producătorii au răspuns pozitiv invitației lansate de noi. Oferta văd că este una bogată, astfel că bănățenii au de unde alege dacă decid să vină la noi, la Târg. Astăzi am deschis prima ediție a manifestării, care sper să devină una tradițională pentru orașul Oravița”, a declarat edilul-șef, Dumitru Ursu, pentru “Express de Banat”.
Organizatorii au cumpărat produse tradiționale
de la Târg
Expoziţiile cu vânzare de produse agricole, horticole, apicole, dar nu numai, au mare priză la clienți. Orăvițenii sunt interesați și se bucură de faptul că producătorii au venit la Târg în număr mare.
Specialități din Banatul de Munte
Iosif Mircea Freisz a venit tocmai de la Bocșa, ca să își expună marfa. Standul său, frumos amenajat, a avut succes la public. De mai bine de nouă ani, bocșeanul se chinuie să găsească cele mai bune rețete pentru clienți. În timp, a dovedit că o afacere mică poate deveni peste noapte una profitabilă, mai ales dacă reușești să găsești simplitatea în ceea ce prepari. Succesul l-a câștigat odată cu prepararea ciupercilor murate, după o rețetă tradițională, de 150 de ani, a pemilor de la poalele Semenicului.
Iosif Mircea Freisz, alături de vânzătoarea de la standul său
„Am testat mai multe gusturi pentru ciuperci. Le-am preparat dulci, acre, mixte, până când am găsit soluția agreată de public. Pemii foloseau această rețetă, acum 150 de ani, și luau ciupercile de pe copacii de fag. Folosesc pleurotus, iar rezultatul preparării rețetei mi-a transformat afacerea într-una de succes”, a spus Iosif Mircea Freisz.
Ciupercile stau câte șapte zile la murat, după care ajung în marile lanțuri de magazine din țară. De la hypermarketuri de renume, cum ar fi Real, și până în cele mai mici magazine de cartier, toată lumea deține produsul. Profitul omului de afaceri este de maximum 1,5 lei pe borcan, iar producția lunară este de cel mult 15.000 de borcane pe lună.
Reprezentanții instituțiilor de profil au venit la Târg
La Târgul de Toamnă de la Oravița au mai fost astăzi prezenți consilierul județean Nicolae Ștefănescu, parlamentarul Valentin Rusu, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare, Aurel Duruț, dar și reprezentanți ai instituțiilor de profil din județ: Camera Agricolă, A.P.I.A. și Direcția Agricolă.