SOS! Traficul de fiinţe umane este în creştere

Numărul tot mai mare de tineri care devin victime ale traficului de fiinţe umane este un semnal de alarmă pentru autorităţile judeţene. În încercarea de a stopa fenomenul, între 1 septembrie- 20 octombrie se desfăşoară proiectul ”SOS-Traficul de fiinţe umane”.

Organizat de către Asociația Green Idea Caraş-Severin, în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţul Caraş-Severin şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane- Centrul Regional Timişoara și finanțat de Consiliul Județean Caraș-Severin, proiectul „SOS- Traficul de Fiinţe Umane” îşi propune să-i înveţe pe tineri cum să nu cadă în capcanele racolatorilor. În cadrul acestui proiect, s-au desfăşurat astăzi la Şcolile cu clasele I-VIII din comunele Berzovia şi Vermeş două seminarii, la care au participat elevii claselor a VII-a şi a VIII-a. Cei o sută de elevi prezenţi la acţiune au primit pliante informative, au urmărit proiecţii video tematice şi au luat parte la dezbateri. Discuţiile s-au axat pe informaţii legate de modul de racolare a victimelor, profilul potenţialului racolator şi modalităţi de protejare a propriei persoane. Tinerii s-au dovedit a fi foarte receptivi la sfaturile primite, au pus întrebări şi şi-au exprimat opiniile cu privire la subiect.

Proiectul ”SOS-Traficul de fiinţe umane” continuă şi luna aceasta, urmând a fi organizate şi alte activităţi similare.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Potrivit statisticilor, în anul 2011, în judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin au fost identificate 166 de victime ale traficului de fiinţe umane, dintre care 51 minori, majoritatea exploataţi sexual. Cele mai întâlnite forme de exploatare sunt: exploatarea sexuală şi exploatarea prin muncă. Alte forme de exploatare identificate sunt obligarea la practica cerşetoriei, a furtului şi pornografia infantilă.

 

banner 970 x 250