FOTO. Miracolul faptelor bune. Biblioteca parohială de la Giroc și-a deschis porțile pentru întreaga comunitate

biblioteca 1
casinoherculane by sungarden

La doi pași de Timișoara, sprijinit de comunitate, preotul paroh din Giroc a deschis în noua biserică ce se construiește în comună, una dintre cele mai mari biblioteci parohiale din zonă. Biblioteca este deschisă la orice oră oricui vrea să petreacă timp în preajma cărților. 

Totul a început cu un vis care, peste ani, cu răbdare și credință s-a materializat. În 2016 a început construcția noii biserici din Giroc, după ce istoricul lăcaș de cult, ridicat acum peste 250 de ani, a devenit mult prea mic pentru toți cei care s-au alăturat comunității din Giroc.

„De când am început construcția bisericii celei noi am prevăzut demisol tocmai pentru ca biserica să devină un centru comunitar și să desfășurăm activități zilnice, în afară de cele liturgice, pentru comunitate. În momentul în care au fost realizate săpăturile pentru construcția bisericii, spațiul acesta trebuia să fie umplut cu pământ. Nu făcea parte din proiectul inițial, dar a fost nevoie de el pentru că sunt acești doi stâlpi ce urcă până spre fațadă. Acum ne aflăm sub treptele bisericii. Și am hotărât, împreună cu arhitectul, să facem un proiect de rezistență pentru partea aceasta. Decât să punem pământ înapoi, mai bine am câștigat încă un spațiu. Și văzându-i forma pe rotund, pe semicircular, de atunci gândul meu a fost să realizăm o bibliotecă.”, a spus preotul Marius Șonea, care slujește la Giroc din 2013.

biblioteca 7

sursă: Facebook/Marius Sonea

Și așa a pornit călătoria. Cu sprijinul voluntarilor, încet-încet biblioteca a început să prindă contur.

„Am mers cu biserica în sus, am reușit să o construim, să o acoperim, să o facem cât de cât funcțională și am hotărât, împreună cu membrii Asociației Filantropice Sfântul Dimitrie Giroc pe care o avem și funcționează în cadrul parohiei noastre, din banii asociației să facem această bibliotecă pentru comunitate și pentru activitățile cu copiii, cu tineretul și a ieșit ceea ce vedeți acum. (…) Oricine dorește să doneze cărți este binevenit. Facem, sigur, o selecție de cărți, dar ne adresăm tuturor categoriilor, atât cărți de teologie, dar și beletristică și literatură de specialitate. (…) Mulți tineri care fac voluntariat în cadrul parohiei noastre au cărți teologice pe care le-au citit personal și le-au donat bisericii noastre.”, a mai povestit părintele.

 

Comunitatea, motorul care pune în mișcare toate visele 

Fără voluntari, povestește părintele, niciuna din activitățile din biserică nu s-ar fi putut desfășura. Peste an, asociația derulează mai multe campanii mari în preajma sărbătorilor religioase sau înainte de începerea anului școlar. Dar nu numai.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

„22 de localități avem în grijă, avem în total peste 600 de copii cu toate datele: vârstă, mărime haine, situația familiei. Preoții din parohiile respective ne dau listele, mereu le actualizăm și în felul acesta menținem o legătură permanentă. Urmează campania de 1 iunie. Anul trecut am realizat această campanie printr-un autocar de copii din medii defavorizate și i-am dus într-o excursie. Și intenționăm și anul acesta să repetăm experiența cu alți copii din altă comunitate. În august urmează o tabără de vară pentru copii din familii defavorizate, în septembrie avem campania de ghiozdane, în decembrie – campania de Crăciun – când îl îmbrăcăm și le dăm doar lucruri noi. Și dacă ajută Dumnezeu, la anul, în colaborare cu o tabără de schi, îi vom duce și la munte. Pe lângă acestea, mai avem și campanii de ajutorare pentru cei cărora poate le-a ars casa (…), am cumpărat cărucior electric pentru o persoană care nu putea să se deplaseze, menținem o activitate continuă. Și de aici s-a închegat comunitatea. Pentru că oamenii au venit alături de noi, văzând toate activitățile filantropice. Doar voluntarii sunt la peste 100 de tineri, soț, soție, cu copiii după ei… este așa o vibrație foarte frumoasă în duhul acesta al milosteniei și al rugăciunii pentru că pe toate le facem împreună.”, a mai spus preotul Marius Șonea.

„Ne-am dat seama că încă mai avem motive pentru care Dumnezeu să ne iubească atât de tare”

Și noua biserică i-a legat pe oameni de parohie, ridicarea lăcașului de cult. În pandemie, pentru ca enoriașii să poată participa în continuare la slujbele religioase, în curtea bisericii a fost amenajat un foișor.

„În cursul săptămânii slujim în biserica mică, duminica și în sărbători slujim în biserica mare pentru că nu mai oferă spațiul necesar. Acesta a și fost motivul pentru care am construit biserica nouă. Noi am început în 2016 biserica, dar când a venit pandemia am fost nevoiți să construim foișorul din curtea bisericii pentru a sluji afară. Toată perioada de carantinare a Girocului am slujit doar afară și a fost așa o trăire deosebită pentru că în loc să scadă numărul credincioșilor – a fost iarnă, frig, zăpadă, au fost ploi – a crescut numărul credincioșilor. Deși a fost greu, ne-am dat seama că încă mai avem motive pentru care Dumnezeu să ne iubească atât de tare văzând bătrâni stând sub o umbrelă sau părinții adunați în curtea bisericii, zgribuliți de frig cu copiii, participând la Sfânta Liturghie în număr și mai mare decât eram în biserică. Și atunci, anul trecut în aprilie, cu ocazia sfințirii crucilor pe care le-am așezat pe biserica nouă, ÎPS Mitropolit Ioan ne-a solicitat să slujim pentru prima dată aici în biserică, deși era încă șantier, nu aveam nici geamuri, nici acoperiș. Cu ajutorul voluntarilor, am reușit într-o săptămână să o adaptăm și am slujit pentru prima dată. Din momentul respectiv nu am mai ieșit. Gândiți-vă că peste săptămână era șantier, iar sâmbăta o adaptam ca să putem sluji duminica. Asta ne-a legat.”, ne-a mai spus părintele.

„Biserica este a tuturor. Și mă bucur când fiecare credincios ce intră aici în biserică simte că îi aparține, că este biserica lui. Pentru fiecare cărămidă pe care a pus-o.”

În spațiul bibliotecii parohiale, copiii pot participa și la cursuri de pictură, aici se fac și vizionări de filme cu centrul de tineret și, în viitor, se va începe citirea și explicarea textelor din Sfânta Scriptură. Până în toamnă, părintele Șonea vrea să înființeze aici o sală de conferințe și un centru de zi pentru copiii din familii defavorizate. Ei vor primi o masă, vor fi ajutați la lecții și vor fi duși acasă. Totul, cu ajutorul voluntarilor.

În ceea ce privește biserica istorică din Giroc, aceasta a fost construită în 1759. Iconostasul a fost realizat în 1763, din lemn aurit. Pictura originală datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Biserica a fost declarată monument istoric în 1955.

s2

Sursa: Parohia Giroc

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/