FOTO Măsuratul oilor, tradiția veche de sute de ani care încă se mai păstrează în Munții Banatului

În Munții Banatului încă se mai păstrează obiceiuri vechi de sute de ani. Unul dintre acestea este și măsuratul oilor, care are loc în luna mai în unele localități din județul Caraș-Severin. Această tradiție este și un motiv de mare sărbătoare pentru localnici.

Măsuratul oilor este o tradiție care încă mai poate fi întâlnită în localitatea Eftimie Murgu, cunoscută pentru morile de apă unice în Europa de Est. De altfel, la stână este ca la moară, în sensul în care la fiecare dintre acestea se asociază mai mulți săteni. La moară se grupează mai mulți localnici pentru a măcina făina, iar la stână pentru a avea grijă de oi și a împărți brânza.

Obiceiul de a măsura oile are loc în fiecare primăvară în Eftimie Murgu, cel târziu până la sfârșitul lunii mai. Conform tradiției, proprietarii de oi din sat se adună la stână, aflată în munții din apropiere, de obicei într-o zi de sâmbătă. Aici, fiecare sătean își mulge oile, iar laptele este apoi măsurat cu un băț din lemn gradat. În funcție de cantitatea de lapte dată de fiecare turmă, sătenii știu câtă brânză vor primi în vara care urmează.

Măsuratul oilor este un obicei vechi de când s-au înființat stânele. Oile se măsoară într-o zi de primăvara, de trei ori. Noi ne trezim la ora 04.30, 05.00 pentru a mulge oile. Aici la stână avem un număr de 230 de ori, care sunt deținute de 15 proprietari”, a povestit Dumitru Vela, unul dintre sătenii din Eftimie Murgu.

Această tradiție este și un moment de sărbătoare în sat. Astfel, în timp ce oile sunt mulse, iar laptele măsurat, este pregătit și meniul, care constă în miei la proțap, brânză prăjită sau cozonac. Distracția începe după-amiaza și poate dura până a doua zi.

În urmă cu câțiva ani, în localitatea Eftimie Murgu erau 12 stâne. Acum numărul lor se ridică doar la trei, după ce mulți dintre săteni au renunțat să mai crească oi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/