Bocșa a fost pentru două zile capitala cântecului popular românesc datorită ediţiei cu numărul XXI a uneia dintre cele mai prestigioase manifestări de acest gen din ţară.
Festivalul care își propune conservarea și promovarea cântecului popular autentic, dar și promovarea tinerelor talente din țară sau din comunitățile românești din afara granițelor a atras la Bocşa, în acest an, nume mari ale folclorului românesc. În acelaşi timp au urcat pe scenă şi destule tinere talente care duc mai departe tradiţia cântecului popular românesc. Ca şi la ediţia precedentă, directorul festivalului a reuşit să-l aducă la Bocşa, pentru a fi preşedintele juriului, pe marele Gheorghe Zamfir. I-au mai evaluat pe tinerii interpreţi înscrişi în concurs Gheorghe Țunea, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraș-Severin, Gelu Stan şi Daniela Băcilă, realizatori de emisiuni de muzică populară, solistele Ramona Viţa şi Liliana Savu-Badea, precum şi prof.dr. Constantin Stan, membru al U.C.M.R.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157645001816500″]
Acompaniată de orchestra condusă de prof. Ionel Bonţu, gorjeanca Ionela Guzic şi-a adjudecat marele premiu. ,,A fost minunat, mie îmi face o deosebită plăcere să vin în Banat, iubesc Banatul şi de fiecare dată când vin o fac cu mare plăcere. Acest premiu înseamnă încă o treaptă foarte importantă pentru mine şi sper să fie cât mai multe astfel de trepte pentru a ajunge acolo unde îmi doresc. M-a impresionat Bocşa, m-a impresionat faptul că este un orăşel micuţ, dar oamenii sunt foarte calzi, au venit în număr mare şi s-a văzut că iubesc muzica. Pentru noi, interpreţii, contează foarte mult”, a spus câştigătoarea.
Satisfacţia câştigării festivalului de la Bocşa a fost cu atât mai mare pentru Ionela Guzic cu cât aprecierile au venit de la un nume atât de important în muzica românească. ,,Este un premiu special. Am mai participat şi la alte festivaluri-concurs, dar nu au fost în juriu artişti atât de mari. E cu atât mai mare bucuria cu cât acest premiu mi-a fost oferit de marele Gheorghe Zamfir, maestrul naiului. Mă bucur că am avut ocazia să îmi reprezint cu deosebită mândrie satul Miluta, un sat foarte simplu, dar foarte frumos, unde oamenii încă mai păstrează tradiţiile şi iubesc folclorul autentic gorjenesc”, a mărturisit artista.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157645361840286″]
Numai cuvinte frumoase despre Festivalul Aurelia Fătu-Răduţu au avut şi alţi concurenţi. ,,Spectacolul a fost minunat, au fost invitaţi de renume din Banat, a fost o mare plăcere să urcăm pe scena acestui festival”, a spus Mădălina Trion. Andreea Ursulescu, din Lugoj, a plecat acasă cu o experienţă în plus, dar şi cu alte aprecieri. ,,Am luat un premiu special. Sunt încă destui tineri care urmează această cale, a folclorului. E bine că se organizează astfel de concursuri de interpretare. Aurelia Fătu-Răduţu a fost una din primele soliste din Banat care a cântat cu orchestra de la Bucureşti. Piesele ei sunt foarte valoroase şi noi le cântăm cu drag tot timpul”, a spus solista din Lugoj.
De remarcat că invitaţiei lansate de organizatori a răspuns cu mare emoţie şi bucurie în acelaşi timp Aurelia Roşu Popa, prima câştigătoare a acestui festival.