FOTO Legendă sau realitate: vezi aici care este legătura dintre Turnul Eiffel şi Reşiţa!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Ipoteza că Turnul Eiffel ar fi fost construit cu metal adus din Reşiţa a fost contestată de mulţi cercetători, însă obiectivul francez, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din lume, are legătură cu oraşul de pe Bârzava.

Deși bănățenii sunt mândri din fire și tocmai de aceea se laudă cu ceea ce au realizat, este posibil ca una dintre cele mai mari realizări bănățene să fie doar un mit, o legendă, un fals. Pe pagina oficială a Turnului Eiffel, la categoria unde sunt precizate toate datele despre realizarea turnului, nu apare niciunde că oțelul din structura construcției franceze ar fi realizat pe undeva prin România.

Totuși, legătura  dintre Reșița și Turnul Eiffel provine de la Gustav Eiffel, cel care a realizat proiectul cu ocazia Expoziției Universale din 1889. Inginerul francez a proiectat și podul peste Tisa de la Seghedin, cu ceva vreme înainte de realizarea turnului, pod pentru care a folosit structuri și profile furnizate de oţelăriile din Reșița.

Mai mult decât atât, un inginer român, pe numele său Gheorghe Pănculescu, a ajuns să lucreze la compania Eiffel. Reîntors în țară, datorită ingeniozității și inventivității sale, devine inspectorul general al Căilor Ferate Române.

Atunci este momentul în care Gustave Eiffel îl vizitează la Vălenii de Munte și discută împreună construirea turnului la Paris. Potrivit ziarului România Liberă, Gustave Eiffel a utilizat tehnica inventată de Pănculescu și oțelul produs la Reșița și la Govâșdia, județul Hunedoara, pentru structura construcției . Acest fapt apare inscripționat pe numeroase elemente componente ale turnului, Eiffel însuși recunoscând contribuția inginerului Gheorghe Pănculescu în lucrarea sa intitulată „Comunicare asupra lucrului la turnul de 300 de metri”, scrisă în 1887.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Adevărat sau nu, Turnul Eiffel a fost mereu o mândrie pentru reșițeni. Să fi fost justificată această ipoteză sau totul să fie doar o eroare a istoriei?

Imagini din timpul construirii turnului:

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157632709181579″]

Foto: retronaut.co

1000x100 (2) STPT job 1000x200

Comments

  1. john says:

    Ancuta, esti patetica, in sensul englez. Dar noi sintem mindri de tine.

    1. Dan says:

      …cum noi romanii suntem mari oameni de stiinta , cavaleri ai adevarului istoric , sa nu cumva sa lasam o astfel de legenda sa circule , adevarata sau nu e un lucru de mandrie si primii care “lupta ” impotriva ei sunt tocmai concitadinii…la fel si cu contele Dracula , stiiiim stiiiim ca nu e legatura cu Vlad Tepes , cei de dincolo inca nu …hai sa ii ajutam sa nu mai vina in vizita

      1. john says:

        Biensur. Sa vina in vizita sa vada ce? Locul unde niste idioti se lauda cu ce n-au facut? Esti tare Dane. Hai sa lansam legenda ca esti mai destept decat Einstein, chiar daca nu e adevarat. Sa vina turistii sa vada ce ai in cap. Si sa ne mindrim dupa aia

        1. Dan says:

          nu e vorba de turisti decat la legenda contelui,acolo sunt zeci de mii anual din toata lumea , dar de ce sa mai vina sa lase niste banuti ca daor nu respecta rigorile istorice…revenind la legenda asta, nu inteleg insa de unde atata fierbanteala atata vehementa , pana la urma atata pasiune spre a demonta ceva ce poate nu e adevarat,dar frumos ,..unde e deranjul cu legenda asta? , sau esti un istoric pasionat?…am incetat sa citesc comenturi , o zi buna Ioane

  2. Coana says:

    E un banc in care intreba la Radio Erevan: E adevarat ca Ceaicofsky e homosexual? si raspunsul era: Da, dar nu de aia ne place de el. Cam asa si cu Ancuta: E adevarat ca Ancuta e ziarista? Da, dar nu de aia ne place de ea… Ne place de ea ca scrie frumos si documentat si intr-o buna zi o s-o depaseasca pe Onuta

  3. Adrian says:

    Offfff, inca o mai tineti cu legenda asta?
    Voi ati fost acolo? Ati vazut ceva legat de resita acolo.
    Chiar va place sa visati asa cu ochii deschisi?
    Hmmmmmm.

  4. Petru Fuchs says:

    Omul din Resita, inginerul Dan Perianu, cetatean de onoare al municipiului este cel care, spre disperarea unora, va poate oferi in amanuntime contributia Resitei la caile ferate, podurile rulante, podurile rutiere si alte constructii metalice executate de Resita, dar si un raspuns net privind Turnul Eiffel. Cat priveste Turnul Eiffel construit cand Resita nu apartinea Romaniei, tare ma indoiesc de afirmatia pseudoziaristei ca ar exista macar un nit cu inscriptia Resita, multi resiteni care s-au perindat sub sau in varful turnului neaducand nicio fotografie cu amprenta locala!! Propun primarului Resitei delegarea ziaristei specialista in “picioare strambe ale bebelusilor“ sa o delege la Paris pentru a aduce o cat de mica dovada pentru elucubratiile facute. Daca nu va aduce “dovada“ sa-i fie imputata deplasarea si sa fie data afara din mass media resiteana fiind detasata la alti mincinosi de la Romania libera!!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/