Valorile Banatului sunt promovate pe zi ce trece în Caraş-Severin. Muzeografii reşiţeni au pregătit o nouă expoziţie pentru cetăţenii municipiului.
Zeci de elevi din oraşul de pe Bârzava au participat astăzi la vernisajul expoziţiei „Lume fără cer. 300 de ani de minerit în Banat”, desfăşurată în holul Muzeului Banatului Montan din Reşiţa. Potrivit cercetătorilor, un teritoriu atât de bogat în minereuri a avut un trecut pe măsură ce merită pus în valoare, chiar dacă în prezent nu mai reprezintă o componentă esenţială a economiei zonale.
În cadrul expoziţiei au fost evidenţiate o serie de obiecte de minerit şi fotografii din colecţiile Muzeului Banatului Montan. „Am gândit acest avenimet în fapt ca un discurs identitar. Dorim să ne identificăm nu numai cu graiul bănăţenesc, ci şi cu industria, să ne vedem rădăcinile. De asemenea, ne-am dorit să evidenţiem că oraşele fostei miniere sunt astăzi majoritar, în ruină. Obiectele sunt deosebite, de epocă, majoritatea din secolele XIX – XX”, a explicat muzeograful Lidia Magina din cadrul muzeului reşiţean.
Elevii s-au arătat foarte curioşi în timpul prezentării exponatelor. „Mina este un loc unde vin oamenii şi unde se află pietre preţioase, nişte obiecte pe care toată lumea vrea să le vadă şi să le aibă. Sunt frumoase ca aurul şi sunt vechi de foarte mulţi ani”, a declarat entuziasmată Mihaela Spânu, elevă în clasa a II-a C, la Colegiul Naţional „Mircea Eliade” Reşiţa.
„Am prezentat o istorie din ultimii 300 de ani a mineritului, o tradiţie aproape pierdută. Obiectele au fost expuse mai ales pentru genraţia tânără de astăzi, pentru că ar fi păcat ca un trecut de câteva sute de ani să dispară de tot din memoria colectivă”, a fost părerea unui alt cercetător-muzeograf din cadrul Muzeului Banatului Montan Reşiţa.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157636615104874″]