FOTO. Gladiatorii au cucerit situl arheologic Tibiscum!

O dată pe an, conducerea muzeului din Caransebeș încearcă să reconstituie o parte din momentele trăite în urmă cu aproape 2.000 de ani, când romanii au cucerit Dacia și au reușit să colonizeze mai multe teritorii, transformându-le în provincii militare.

Așa se întâmplă că iubitorii de istorie și de arheologie au admirat astăzi un spectacol menit să amintească de luptele dintre daci și romani, dar și de măiestria și iscusința oamenilor din orașul roman ajuns la rang de municipiu, Tibiscum. Ziua Porților Deschise la Tibiscum s-a aflat la a III-a ediție și le-a propus celor pasionați de istorie să ia parte la o zi din viața unui arheolog. Cum să sape în zona unei presupuse descoperiri, cum să curețe zona și să conserve obiectele găsite. Cu această ocazie, trupa Virtus Antiqua din Cluj Napoca a prezentat publicului un spectacol inedit de lupte romane dintre gladiatori, costume de domnițe și mărgele și produse care se confecționau în vremea Daciei Romane.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157655931475880″]

Potrivit directorului muzeului, Adrian Ardeț, pentru deliciile culinare l-a invitat pe uica Mihai de la Timișoara să pregătească preparate din berbecuț la ceaun. „În anul 101, înainte să cucerească Dacia, aici, la Tibiscum, a poposit împăratul Traian. Între Tibiscum și Porțile de Fier ale Transilvaniei s-a dat lupta dintre daci și romani. Ne străduim să reinventăm acest loc pentru că este păcat ca oamenii să nu cunoască informații despre așezarea Tibiscum, care se remarcă printr-o istorie marcată de multe elemente inedite. Poziția sa geografică, aproximativ în centrul zonei de sud-vest a Daciei, dezvoltarea economică a așezării, urmată de o creștere demografică și de înflorirea urbană au determinat și impulsionat apariția unui centru militar, economic și spiritual important. Numele de Tibiscum, de origine traco-dacică, a fost preluat de la Tibiscus, tradus – râul Timiș de azi, și ar avea semnificația de loc mlăștinos, a povestit directorul muzeului.

„Locul în care a fost ridicat anticul Tibiscum este cunoscut sub numele de Cetate sau Peste ziduri. Complexul acesta de ruine se compune dintr-un castru, vicus militar și așezarea civilă, respectiv orașul. Un specialist al muzeului le-a fost ghid astăzi curioșilor care au dorit să observe ruinele vechii cetăți. Vrem să fie cât mai cunoscut acest sit arheologic, pentru a putea, în viitorul apropiat, să-l integrăm într-un circuit turistic național”, a adăugat directorul muzeului Județean de Etnografie și al regimentului de Graniță din Caransebeș, Adrian Ardeț.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/