Noi cercetări arheologice se desfășoară la fortificația de la Cornești-Iarcuri, din județul Timiș, în timpul cărora au fost descoperite fragmente ceramice din Bronzul Mijlociu și până la începutul Epocii Fierului. La săpături participă și studenți ai Universității de Vest din Timișoara.
Muzeul Național al Banatului informează că în campania din acest an de cercetări de la fortificația Cornești-Iancuri, din județul Timiș, este analizată o structură care are o lungime de 14 metri și o lățime de 12 metri. Această structură se află în incinta I, care are un diametru de un kilometru și este amplasată în proximitatea porții de est a fortificației. Săpăturile se desfășoară în cadrul unui proiect încheiat între Muzeul Național al Banatului, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Muzeul de Pre- și Proto-istorie din Berlin. În timpul săpăturilor, au fost găsite numeroase fragmente ceramice.
„S-a plecat de la ipoteza conform magnetometriei că ar putea fi o structură similară cu cea cercetată în anul 2013, însă mult mai mare, aproape dublă ca și dimensiune. S-a dovedit de fapt a fi o groapă de formă rectangulară în care în prezent se îndepărtează un nivel negru de umplere pentru a ajunge pe unul care este format din cenușă. În stratul negru care compune partea superioară a complexului au fost găsite amestecate fragmente ceramice de o perioadă de aproximativ 600 de ani, începând din bronzul mijlociu până la începutul epocii fierului.”, a transmis Muzeul Național al Banatului.
Potrivit reprezentanților instituției, la cercetări participă și studenți ai Universității de Vest din Timișoara, care au învățat modul în care se sapă un complex arheologic, spălarea și sortarea ceramicii, flotarea – o metodă prin care se recuperează artefacte mici și rămășite de plante din probele de sol, dar să lucreze și cu GPS-ul diferențial.