FOTO. Emoții vechi și noi la Muzeul Banatului Montan. Decenii de cinematografie, reunite într-o expoziție aparte

Curiozitate și entuziasm! Astfel se descrie atmosfera de la Muzeul Banatului Montan creată de copiii dornici și nu numai să vadă expoziția de afișe cinematografice din perioada anilor ’50-’80. Filmele sunt surprinse în afișe viu colorate și ating teme istorice, romantice sau parodii.

La începuturile cinematografiei, afișele de film erau concepute aidoma reclamelor dedicate spectacolelor de teatru sau de circ din secolul trecut. Reprezentanți ai Muzeului Banatului Montan din Reșița s-au gândit să organizeze o expoziție cu acest tip de afișe, vechi de zeci de ani.

„Am avut ocazia și bucuria să vernisăm astăzi o expoziție cu obiecte din patrimoniul nostru care nu au mai fost expuse până acum. Este vorba de filmele de altădată, cu afișe din colecția Muzeului Banatului Montan, o expoziție pe care am gândit-o în parteneriat cu Muzeul Cineastului Amator din Reșița. Acesta ne-a pus la dispoziție câteva din obiectele expuse. Este vorba de aparatele de proiecție din anii 60-70. O expoziție la care colegii mei au dat dovadă de foarte multă implicare, pe această cale, le mulțumesc. Expoziția va fi deschisă timp de 3 săptămâni, până în 11 noiembrie. Este o bucurie pentru noi că au fost foarte mulți copii prezenți, dar menționez că această expoziție nu se adresează doar copiilor, ci și adulților. Afișele prezentate de noi sunt afișe din perioada 1940-1980. Sunt filme pe care părinții sau bunicii noștri le-au văzut la cinematograf atunci când au apărut. Cu siguranță vor trezi foarte multe amintiri în sufletele celor care vor călca pragul acestei expoziții. În cadrul expoziției avem și informații despre 4 actori celebri care s-au născut în Banat. Îi menționez pe Johnny Weismuller și Bela Lugosi. Este o ocazie în care tinerii pot să cunoască, iar cei mai în vârstă, să-și aducă aminte de ceea ce acești actori mari au făcut pentru cinematografia românească și nu numai”, declară managerul Muzeului Banatului Montan, Flavius Bozu.

Organizator al evenimentului, dr. Livia Magina și cercetător științific la Muzeul Banatului Montan Reșița adaugă: „Avem în jur de 30 de afișe originale expuse. De asemenea, ziare bănățene din epoca interbelică, în care au apărut reclame pentru aceste filme. Avem și două albume foarte interesante, dintr-o colecție particulară, cu actori din această perioadă. Colecția noastră conține peste 3.500 de afișe, din care aproximativ 10% -15% sunt din filmele românești, restul fiind din filme străine. Acestea provin de la un colecționar bănățean din Oravița, I. Jivkovici, colecția fiind constituită în 2010. Deși majoritatea sunt pentru filme străine, ceea ce este interesant la ele, pe lângă faptul că au ajuns până la noi, este și aspectul acesta al graficii, pe care nimeni nu îl scoate în evidență, deoarece ele nu au fost pur și simplu tipărite. Mai întâi cineva a avut ideea asupra filmului. Avem graficieni care mai târziu au devenit pictori celebri”.

Afișele, cândva agățate în apropierea cinematografelor sau în avizierele de exterior ale acestora, vor fi la dispoziția curioșilor de luni până sâmbătă, în intervalul orar 9.00 – 16.00. Intrarea la muzeu se face contra cost, valoarea unui bilet fiind de 2 lei/persoană. Ziua de 11 noiembrie va încheia această expoziție. Așadar, cei care vor să retrăiască momente dragi sufletului sau să învețe lucruri interesante vor avea la dispoziție 3 săptămâni să viziteze Muzeul Banatului Montan Reșița.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/