FOTO. Descoperiri arheologice importante pe șantierul viitorului centru cultural de pe Mărășești. A trecut un an de când au început lucrările de transformare a fostei clinici de dermatologie

La un an de la demararea lucrărilor de transformare a fostei clinice de dermatologie de pe strada Mărășești din Timișoara într-un centru cultural, șantierul este pus pe pauză pentru ca arheologii să poată interveni. Șantierul, cu totul, ar trebui să fie gata în vara anului viitor. 

Sunt deja câteva luni de când specialiștii au demarat mai multe săpături arheologice în zona fostului spital de dermatologie. Acestea sunt realizate de Universitatea de Vest din Timișoara.

„Universitatea de Vest finalizează zilele acestea o săpătură arheologică preventivă în zona Spitalului de Dermatologie, cercetare localizată pe zona unui viitor puț de lift și casa scărilor, suprafața cercetată având o lungime de aprox. 16m și lățime de aprox. 5m. Lucrarea este efectuată de SC Constructim SA și se constituie într-o dovadă a bunei colaborări între antreprenor, prestatorul de servicii arheologice (UVT) și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, în vederea salvării patrimoniului arheologic al orașului.”, a declarat profesorul Dorel Micle.

Până acum, cercetarea arheologică s-a desfășurat pe șase planuri succesive în adâncime. Primele structuri arheologice din lemn apar încă din primul plan de cercetare arheologică, iar deja în planul 2 și 3 se observă întreaga structură de lemn a unei locuințe de dimensiuni mari.

„În secțiunea arheologică locuința este surprinsă cu o dimensiune de 9 metri lungime și lățime de aproximativ 5 metri, surprinsă în latura sudică a acesteia. În latura nordică a secțiunii au fost observate rămășițe ale unei alte locuințe, însă secțiunea arheologică surprinde o porțiune mică din aceasta. În analiza preliminară a acestei locuințe s-au stabilit cel puțin trei încăperi, două încăperi fiind sper nord, spre stradelă, și o încăpere mai mare în partea sudică. Cele două încăperi dinspre stradelă erau posibile zone de locuire, fapt ce reiese din cantitate semnificativă de material arheologic specific activităților casnice: ulticioare, castroane, cuțite, pipe, piele. Încăperea din latura sudică era o zonă de adăpost pentru animale, deoarece umplutura era una specifică de grajd.”, a mai spus profesorul.

Între aceste două locuințe, arheologii au identificat și o stradelă de lemn, foarte bine conservată, orientată pe direcție NV-SE. Podelele stradelei erau așezate pe trei rânduri de grinzi, iar între grinzi existau două rânduri de stâlpi pentru susținerea stradelei. Între grinzi, sub stradelă, ca umplutură s-a folosit un strat gros de nisip și pietriș, pentru drenarea apei.

Ce se întâmplă cu transformarea fostului spital în centru multicultural?

Viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, spune că șantierul va fi reluat după ce arheologii își vor finaliza cercetările.

„Am reușit practic să facem descărcarea arheologică care nu a fost inclusă inițial în proiect și suntem acum în faza aproape finală cu această descărcare arheologică. Ulterior va trebui să ne apucăm de restul construcției. Încă mai sunt de ajustat niște lipsuri ale proiectului inițial, de exemplu țigla trebuia să fie refolosită, dar din cauza stării foarte proaste aceasta va trebui să fie schimbată și suntem într-un proces prin care vom face modificări în acest proiect ca să putem achiziționa țiglă nouă. Suntem încrezători că anul viitor vom putea să finalizăm și să avem acest centru multifuncțional deschis. Am avut deja mai multe discuții cu Centrul Cultural Francez și cel German care se vor muta în acest spațiu și suntem convinși că vor fi și alte minorități care vor dori să fie reprezentate în acest spațiu.”, a declarat Ruben Lațcău.

Valoarea totală a lucrărilor este estimată la peste 21 de milioane de lei. Dincolo de consolidarea imobilului, se va lucra și la fațadele exterioare ale clădirii, dar și la cele interioare, adiacente curții.

Inițial, acum un an, când a fost predat amplasamentul muncitorilor, administrația gândea spațiul ca fiind unul folosit în comun de mai multe centre culturale. Clădirea ar urma să găzduiască și o galerie de artă. Fostul primar, Nicolae Robu, a gândit spațiul ca fiind unul în care s-ar putea deschide Muzeul Cetății, însă noua administrație ar merge mai degrabă pe varianta unui muzeu al minorităților aici. Centrul cultural de pe Mărășești este unul dintre obiectivele dedicat anului în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii și pentru care primăria vrea să obțină fonduri de la Ministerul Culturii.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/