FOTO. ,,De ce eu?” a lăsat publicul fără cuvinte. Procurorul Cristian Panait, care s-a sinucis, ar fi împlinit astăzi 42 de ani!

Filmul, bazat pe fapte reale, spune povestea unui tânăr procuror idealist din capitală, care a încercat să se opună sistemului corupt din România anilor 2000, dar a sfârșit prin a-și pune capăt zilelor.

Proiecția de gală de la Cinema Dacia Reșița, care s-a făcut în prezența regizorului Tudor Giurgiu, a lăsat un mare în gol în spectatorii care au răspuns invitației de a viziona filmul. Extrem de realist, filmul a redat aproape în totalitate povestea de viață a procurorului Cristian Panait (MAIN FOTO), care astăzi ar fi împlinit 42 de ani. De altfel, una dintre scenele din film redă și ultima aniversare a magistratului. Imediat după proiecție, spectatorii au avut ocazia să îi adreseze întrebări lui Giurgiu, care la rândul său a explicat cu mare exactitate unde a tras linie între realitate și ficțiune.

tudor giurgiu/regizor de ce eu

,,Am pornit de la un fapt real! Ne-a luat foarte mult perioada aceasta de documentare, de cercetare. Am vrut să fac acest film pentru că m-a năucit când s-a întâmplat, era un tip pe care nu îl cunoșteam. A fost un puzzle adevărat pentru că a durat foarte mult până să punem cap la cap mărturii ale oamenilor care l-au cunoscut și în urmă cu 3-4 ani de zile am decis că nu am cum să fac un film care să respecte 1 la 1 realitatea pentru că realitatea se oprea. Datele la care am avut acces se opreau până undeva cu 10 zile înainte de a se sinucide. Dat afară fiind cu mănuși din parchet, omul acesta a rămas foarte singur și în afara mătușii sale cu care împărțea apartamentul și a prietenei lui, care în realitate este avocat, nu jurnalist, n-a mai fost vizitat de nimeni din colegii din parchet. Marea provocare a filmului a fost pentru noi să încercăm să ne imaginăm cum te dezintegrezi în 10-12 zile dintr-un om sănătos, ce cantitate de presiune, ce ți se poate întâmpla să ajungi să îți pui capăt zilelor, și de aici a apărut și gândul de a nu folosi nici nume reale, pentru că tot ce ați văzut în partea de final, cel puțin a filmului, e ficționalizată, le-a povestit regizorul spectatorilor.

Chiar dacă povestea n-a putut fi redată integral din cauza golului de informații, Tudor Giurgiu este convins că povestea sa este foarte aproape de presiunile și realitatea anilor 2000.

dacia_proiectie_de_gala

,,Cred că oricum nu suntem departe de adevăr. Ați văzut, la vremea respectivă în România erau 7 servicii secrete și sunt convins că SIPA, serviciul Ministerului Justiției, printre altele, în loc să își facă treaba, monitoriza viața privată a procurorilor și a judecătorilor și sunt absolut convins că au folosit chestia asta împotriva lui Panait. I-au pus în fața ceva, habar nu am ce, să-l determine să revină asupra unor hotărâri, după cum la fel de bine cred că au găsit și pușcăriași care puteau să declare orice. Era o practică la vremea respectivă … că au luat mită. Întâlnirea de la final a fost inspirată de niște lucruri apărute în presă, cum că premierul României, procuror pe atunci, ar fi fost ultima persoană care l-a văzut pe Panait, lucru neadevărat, discutând cu mătușa și cu mama lui, dar cumva ideea asta ne-a inspirat și am și adăugat în film ideea aceasta că ar fi putut să fie văzut de un coleg care să îl avertizeze că i se înscenează ceva la parchet. Deci, cam asta ar fi raportul”, a explicat Tudor Giurgiu.

public_dacia

O altă scenă care a fost făcută întocmai după ceea ce s-a întâmplat în realitate este cea a percheziției coordonată de Cristian Panait în casa colegului procuror din Oradea. care și-a permis să îl acuze pe fiul prefectului de Bihor de contrabandă cu produse petroliere și spălare de bani.

MAIN FOTO: stirileprotv.ro

Comments

  1. Bastos says:

    De parca procurorii si judecatorii au fost si sunt ingeri….. Hahahaha SIPA a avut rolul sau si nu a permis ca infractorii sa ajunga procurori si judecatori.

  2. colombo says:

    In realitate a fost omorat.De cine? De Bombonel si Pinochio.

  3. Ppa says:

    In RPR-Republica Procorilor Romania avem acum si un film produs de…ei.
    Care sunt faptele reale? Ca procurorul Panait ( ramura Adrian Nastase) a fost trimis la Oradea sa-l ancheteze pe procurorul Lele ( cinstit) si nu i-a putut plasa probe pentru ca procurorul oradean a adus televiziunea? Procurorul Lele l-a anchetat pe Tarau un sponzor puternic al PSDR si asta a deranjat. Daca se dorea sa se faca un film pe baza unor fapte reale se puteau inspira din Dosarul Alro in care un ofiter SRI sub acoperire a fost executat de catre sistemul corupt. In acel dosar au disparut probe! inregistrari audio-video, transcripturi..”Trumpita”…Procurorul care a instrumentat a fost pus pe liber!

  4. Ppa says:

    Intereseaza cum de a ajuns defunctul procuror Panait sa fie catelesul de incredere a lui Adrian Nastase? Nu cumva la baza ascensiuni sale (nearhimedice) sta tot o crima? In saptamana patimilor poate s-a facut dreptate in urma cu 15 ani.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/