FOTO Copiii reșițeni, bucătari europeni!

Elevii de clasa a IV-a ai Liceului Diaconovici-Tietz din Reșița au gătit pentru Ziua Europei. Fiecare dintre participanţii la această acțiune a pregătit câte o mâncare specifică uneia dintre țările membre.

În curtea Bibliotecii Germane Alexander Tietz, copii, părinți și cadre didactice au venit să celebreze Ziua Europei prin bucătăria aleasă europeană. De la salată de vinete la clătite sau ceapă călită, toți elevii s-au străduit să surprindă cât mai bine izul unei gospodării europene. Au fost prezente rețete din țări precum Cipru, Germania, Franța sau Grecia. România a fost reprezentată printr-o rețetă de salată de vinete mai aparte, printre ingrediente aflându-se și renumita brânză italiană Mascarpone.

An de an etnia germană și nu numai organizează activități pentru Ziua Europei. Și anul acesta, cu prilejul zilei de 9 Mai, Biblioteca Germană Alexander Tietz a organizat  mai multe activități, prima fiind o manifestare în curtea Bibliotecii Germane cu sprijinul copiilor, elevii claselor a IV-a A și B. Acest proiect care a fost prezentat aici, numit „Europa culinară”, a debutat anul trecut la Colegiul Banatului Montan cu o primă ediție. Acum același lucru se întâmplă chiar de Ziua Europei”, a explicat Erwin Țigla.


Copiii și-au prezentat cu mândrie mâncărurile la prepararea cărora au contribuit chiar ei, iar alții au reușit să finalizeze singuri, fără ajutor, rețetele. La finalul acţiunii, atât pentru platourile cu mâncare, cât și pentru modul de prezentare în limba germană, fiecare elev a primit câte o ciocolată lăsată de Iepuraș pentru această ocazie.

Am pregătit chifle cu brânză specifice Ciprului, o țară frumoasă și bogată”, a explicat unul dintre elevii participanți. „Eu reprezint Germania și am făcut măr copt”, a precizat o elevă. „Eu reprezint Grecia și preparatul meu se numește ceapă călită cu brânză. Este ceva specific grecesc, dar este un preparat mai vechi. Grecia este o țară frumoasă despre care știu că a inventat Jocurile Olimpice și multe alte lucruri frumoase”, explică elevul care a gătit grecește.