FOTO. Copii mulți, săli puține. Infrastructura școlară deficitară înghesuie elevii în clase

colegiul banatean 2
1000x100 (2) mbmr 1000x100

E criză de spații la unul din prestigioasele licee din Timișoara. La Colegiul Bănățean s-a făcut tot ce s-au putut pentru ca elevii să aibă suficiente săli de clasă: s-a transformat fostul internat, iar în curtea interioară au fost montate construcții modulare. Directorul unității de învățământ crede că o soluție ar fi realocarea de spații în alte zone în oraș. La rându-i, primăria are în proiectare un campus nou-nouț. 

Cei 11.000 de mp aferenți clădirilor în care își desfășoară activitatea cei 2.500 de elevi de la Colegiul Bănățean din Timișoara au fost construiți, în mare parte, la sfârșitul secolului al XIX-lea, spune directorul Sorin Ionescu, o școală care în urmă cu un secol însemna un întreg patrulater în cartierul Iosefin. Aceste spații aparțin, așadar, Colegiului Bănățean, Liceului Dositei Obradovici, Liceului de Construcții-Montaj și Casei Studenților. În plus, numărul elevilor nu a scăzut în ultimii 30 de ani, ci s-a menținut. Diferența este că astăzi, toți elevii, de la clasa pregătitoare până la liceu, vin la cursuri dimineața, într-un singur schimb.

colegiul banatean 1

„Problema infrastructurii va rămâne una extrem de dureroasă în următorii ani pentru că nu mai avem de unde să creăm noi spații școlare. Am desființat internatul școlar, l-am transformat în săli de clasă, am adus cu sprijinul Primăriei Timișoara 6 clase modulare în care învață elevii clasei a V-a. Nu mai avem loc fizic pentru a crea noi săli de clasă sau pentru a aduce noi construcții modulare. Realocarea de spații de la nivelul municipiului către astfel de școli cu probleme, sunt și colegii de la Moisil în aceeași situație, spre exemplu, trebuie să devină o prioritate.”, declară Sorin Ionescu, directorul unității școlare.

colegiul banatean 5

Dacă până nu demult funcționarea Colegiului în mai multe zone în oraș nu părea o idee bună, acum pare singura soluție, este de părere Sorin Ionescu. Și are și câteva argumente: „Pornim de la o realitate a școlii: foarte puțini dintre copiii noștri locuiesc în preajma școlii, vin cu fie cu transportul școlar, fie cu mașinile părinților. De aceea, realocarea unor spații compacte, spre exemplu, toate clasele I să fie în aceeași clădire, cred că ar fi un lucru care ar ușura această aglomerare urbană care se creează în mijlocul orașului. La ora 8 dimineața, 2.500 de elevi și 160 de angajați vin toți odată în acest spațiu provocând dureri de cap, pe de-o parte, Poliției Rutiere, pe de altă parte STPT-ului, tuturor celor implicați în gestionarea orașului. Dacă o lungă perioadă de timp am considerat că ar fi un lucru negativ această relocare de spațiu, sincer, acum o văd ca unica soluție pentru dezvoltarea spațiilor educaționale.”, a explicat profesorul.

Și părinții susțin că infrastructura școlară ar trebui să devină o prioritate pentru municipalitate.

„Lipsa spațiilor de învățământ e una generală, iar Colegiul Bănățean e o unitate de prestigiu și la nivel național datorită rezultatelor deosebite la olimpiadele internaționale. Ca părinte nu am resimțit lipsa spațiilor, conducerea școlii cred că ar trebui mai degrabă să tragă un semnal de alarmă. Știm că învățământul nu e un domeniu prioritar în România, cred că rămâne la nivel de dorință în următoarele cincinale, ca să spun așa. E un lucru minunat că fetița mea face școală dimineață și cred că sunt puține școli, partea de gimnaziu, care să facă doar dimineața. Sunt alte licee care au mari probleme cu spații de învățământ.”, a spus tatăl unei fetițe care învață în clasa a VI-a la Colegiul Bănățean.

Muzeul TM

colegiul banatean 3

„Eu am fetița în clasa I, încă nu am resimțit această problemă. La noi în școală toți copiii fac cursuri de dimineață, într-un singur schimb, dar știu de la alte persoane, prieteni care au copii în alte școli, că din cauza lipsei sălilor de clasă își desfășoară cursurile în schimburi, ceea ce nu consider că e un lucru foarte bun nici pentru elevi, nici pentru părinți și cred că ar trebui să se investească cu prioritate în infrastructura școlară.”, a susținut un alt părinte.

Primăria proiectează un campus pentru Colegiul Bănățean

Nici reparații majore nu s-au făcut la clădirile în care învață copiii de la Bănățean. Primăria vrea să ridice un campus școlar, iar până atunci intenționează să achiziționeze clădirile istorice ale școlii, ca apoi să le poată și reabilita, explică autoritățile locale.

colegiul banatean 4

„La Colegiul Bănățean avem în lucru un proiect de amploare care vizează construirea unui întreg campus în acel cvartal. În ceea ce privește clădirile istorice în care funcționează acest liceu, ele sunt în curs de achiziționare până în 2023. După ce vom intra în proprietatea lor vom începe și un proces de reabilitare a lor. În acest moment lucrăm la tema de proiectare pentru noul campus. De asemenea, investim masiv în infrastructura educațională a orașului, atât prin extinderea unor școli, de exemplu Generală 30, cât și de construirea de noi creșe și grădinițe.”, declară Bogdan Marta, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timișoara.

În privința reabilitării clădirilor istorice în care funcționează unele școli din oraș, primăria anunță că au fost finalizate lucrările la I.C. Brătianu, iar fațada Liceului Lenau de pe strada Gheorghe Lazăr este, de asemenea, renovată. În această primăvară ar trebui să înceapă și lucrările la Liceul Emanoil Ungureanu.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/