Timișoara a găzduit, astăzi, pentru prima dată, inedita competiție Women Rally, concurs automobilistic dedicat doar femeilor și deschis pentru orice șoferiță, indiferent de experiențala volan.
41 de echipaje au luat startul la Shopping City Timișoara, dar spectacol au făcut și mașinile din afara concursului, oferite de Casa Auto RMB Timișoara. Înainte de concurs, concurentele au luat un start festiv din centrul orașului.
Au condus demonstrativ, organizatoarea Laura Savu, campioana europeană de drifturi Ramona Rusu, dar și participanta la Mondialul de raliu, Mihaela Dobranici (Beldie), care a avut-o în dreapta pe tripla campioană olimpică de la Atena, Cătălina Ponor. Gimnasta spune că a fost ușor de convins. „Mihaela pe lângă faptul că a fost doctorița lotului nostru și are o mare pasiune pentru raliu este și o prietenă foarte bună de-a mea și atunci ea a reușit să mă convingă să vin. Este o experiență frumoasă, este prima dată când fac acest lucru. De ce nu, poate mă încurajează să merg mai departe. Nu a fost greu să mă convingă, pentru că mie chiar îmi plac mașinile de curse, în general, îmi place viteza. Chiar a fost ușor, a fost un simplu mesaj, «Măi, Cătă, hai să mergem acolo». Am acceptat cu mare drag, suntem aici, e frumos, e plăcut”, a precizat Cătălina Ponor.
Obișnuită să „strunească” bârna, Ponor nu a avut emoții la raliu. „Pentru ea nu am eu emoții, că sunt convinsă că știe ce are de făcut. Eu ca și copilot, nici atât nu ar trebui să am. Însă dacă ar fi fost să conduc, pentru că nu știu și nu sunt antrenată în așa ceva, ar fi fost normal să am emoții. Este prima experiență, de fapt, am mai avut o semi-experiență cu un alt prieten de-al nostru, Alex Filip. Am fost la o cursă la Harghita, unde mi-a arătat tot așa, traseul. A fost o experiență frumoasă și aceea. Cred că m-a încurajat cumva”, a povestit Ponor. Gimnasta nu exclude să devină ea însăși pilot de raliuri. „Cu timpul, nu se știe niciodată. Niciodată să nu spui niciodată”, a admis sportiva.
Ponor a rămas aproape de gimnastică
Retrasă din gimnastica artistică, Ponor lucrează tot în domeniu. „Am multe proiecte în vizor. Pe unele dintre ele le-am început. Altele sunt încă în discuții. Cu siguranță ușor, ușor, lumea va afla. Încercăm să facem foarte multe pe partea de sport. Încercăm foarte multe cu Comitetul Olimpic să să readucem copii la sport”, a declarat sportiva.
Recunoaște însă că îi este dor de competiții. „Îmi este dor, am făcut 26 de ani de gimnastică și îmi este dor de sportul în sine, nu neapărat de a mă urca pe bârnă. Îmi este dor de emoțiile de concurs, de antrenamentele grele sau mai puțin grele pe care le aveam, de echipă, de antrenori. Este normal. Am crescut într-o familie cu ei, i-am considerat familie, au fost pentru mine de la părinți până la surori și este logic și normal. Antrenament specific de gimnastică nu mai fac, însă de câteva luni am început să fac o mică mișcare pentru mine, sănătatea mea, pentru menținere”, spune Cătălina Ponor.
Deși gimnastica artistică românească e în regres, Cătălina e optimistă. „Eu zic să avem răbdare. Sunt copii foarte buni care vin din urmă, cei pentru 2024. Timp avem. Important e să fie sănătoase, să-și dorească să ajungă acolo, să fie ambițioase și să-și dorească asta, pentru că fără muncă, degeaba ai talent”, consideră campioana olimpică la bârnă și sol.
Îi susține pe Larisa Iordache și pe jucătorii naționalei U21
În 2016, România a putut trimite o singură gimnastică la Jocurile Olimpice. Cătălina Ponor a mers în detrimentul tinerei Larisa Iordache. Acum, Iordache are de furcă cu accidentările, însă Ponor îi urează să revină, pentru a ajuta echipa să se califice la JO de la Tokio, din 2020. „Îmi doresc să-și revină. Este normal să ne dorim cu toții să-și revină, să ajute echipa României, dacă se poate, pentru aceste calificări de la Mondiale, pentru că avem nevoie de această calificare. Cu floare sau cu două flori nu se face primăvară. Dar avem speranța că ne va ajuta ca și echipă și Doamne ajută să ajungă la Olimpiadă și să-și îndeplinească visul”, i-a transmis Ponor.
Aproape de Tokio e și naționala U21. Cătălina nu a avut timp să vadă primele meciuri, dar le urează succes și fotbaliștilor lui Mirel Rădoi. „Nu cred că sunt eu în măsură să le dau sfaturi. Cred că antrenorii știu cel mai bine ce e de făcut și nu cred că trebuie să le spun eu ce să facă băieții. Important e să își dorească să ajungă acolo, să muncească. Este un lucru important și este o reînviere a noastră și pe această parte”, a mai precizat Ponor.