FOTO. CJ Timiș se inspiră de la Novi Sad în privința organizării Capitalei Culturale

1

Consiliul Județean Timiș a fost reprezentat la Novi Sad în Serbia la deschiderea oficială a anului Capitalei Europene a Culturii 2022, de administratorul public al județului, Marian Constantin Vasile. În cadrul delegației, el a fost însoțit de membri ai aparatului de specialitate implicați în activități de promovare a turismului.

Scopul deplasării a fost realizarea uni schimb de experiență și de bune practici cu sârbii în ceea ce privește provocările pe care le presupune organizarea evenimentului de deschidere, dar și a întregului program cultural, în perspectiva anului 2023, când Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Consiliul Județean Timiș este unul dintre cei trei parteneri finanțatori, cu un angajament de cel puțin 5 milioane euro.

„Experiența de la fața locului și discuțiile cu organizatorii, la cald, chiar după ce au pus la punct ultimele detalii, sunt importante pentru oricine dorește să evite greșelile și să preia exemple de bună practică. Am lansat autorităților provinciei o invitație, cu șanse foarte mari să se concretizeze, pentru intensificarea colaborării, în special pe cultură, care să culmineze cu un eveniment, în decembrie 2022, organizat de CJ Timiș. Este un moment unic și foarte important în istoria euroregiunii, pentru că avem două capitale europene ale culturii foarte apropiate din punct de vedere spațial și temporal, acest fapt conducând la amplificarea unității, prosperității și evoluției comune a comunităților noastre.”, a declarat Marian Vasile, administratorul public al județului Timiș.

5

În cadrul delegației, reprezentanții CJ au purtat discuții cu membri ai delegațiilor UE, Comisiei Europene, Ministerului Culturii și Guvernului Serbiei, cât și cu oficialități locale și ale provinciei.

La Novi Sad ar fi trebuit să fie prezenți și președintele CJ Timiș Alin Nica, dar și vicepreședintele Alexandru Proteasa. Aceștia se află însă în izolare, după ce au fost depistați pozitiv cu Covid-19. În Serbia a ajuns, însă, și primarul Timișoarei, Dominic Fritz.