FOTO. „Ciu, ciu” bilet, „ciu, ciu” educație. Studenții timișoreni au protestat în stradă față de limitarea deplasărilor gratuite cu trenul

Aproximativ 30 de studenți au protestat, vineri dimineață, în fața Prefecturii Timiș, nemulțumiți de faptul că guvernanții au decis să le limiteze gratuitățile CFR.  

„Vă rugăm să ne scuzați că nu suntem deputați!” sau „Să vă fie frică, studenții se ridică!” sunt câteva dintre lozincile scandate de studenții care au participat la protest. Gratuitățile pentru transportul cu trenul le-au fost acordate în 2017.

„Coroborând beneficiile generate de gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți, printre care creșterea echității accesului la învățământul superior, a mobilității studenților în scopuri didactice și de dezvoltare profesională, beneficiile aduse mediului și încheind cu sprijinul esențial acordat operatorilor de transport, în special CFR Călători, este imperioasă menținerea acestui drept și încetarea imediată a demersurilor de limitare a gratuității pentru studenți a transportului feroviar.”, au transmis cei de la OSUT.

Studenții participanți la protest au întărit faptul că gratuitățile i-au ajutat atât pe plan familial, cât şi academic.

„Personal pe mine m-a ajutat foarte mult pentru că nu sunt din Timișoara, cum majoritatea studenților nu sunt, iar faptul că am avut gratuitate la tren ne-a permis să mergem mult mai des acasă să ne vedem familiile, dar și să participăm la alte evenimente culturale, în alte zone ale țării.”,  a spus o studentă. Opinia ei a fost susținută de o altă tânără: „Ne ajută să mergem acasă, la diverse activități organizate de facultate, de organizații. E un lucru foarte important pentru noi.”

Proteste similare au avut loc vineri în mai multe orașe din țară.

1000x100 casa brutarului