FOTO. Centrul de vaccinare drive-through din Timișoara, inaugurat de ministrul Sănătății. Un timișorean stabilit în Spania a fost printre primii imunizați

explo 1000x200

Ministrul Sănătății a inaugurat, vineri, primul centru de imunizare direct din mașină din Timișoara, amenajat în parcarea mall-ului din Calea Șagului. A fost prima vizită a Ioanei Mihăilă în afara Bucureștiului, de la preluarea funcției. Ministrul Sănătății a spus că Timișoara este un exemplu de bune practici în ceea ce privește campania de vaccinare. 

„Timişoara nu a fost aleasă întâmplător ca loc al primei mele vizite. Timişoara a fost un exemplu de bune practici în ceea ce priveşte colaborarea între medicii specialişti şi medicii de familie, un exemplu de bune practici în ceea ce priveşte implicarea medicilor de familie în campania de vaccinare, aici s-a desfăşurat proiectul pilot la cabinetele medicilor de familie, care au vaccinat peste 1.000 de pacienţi, de asemenea prin proiectul Oxigen pentru Timişoara, prin care mulţi pacienţi au fost salvaţi în perioadele grele şi de vârf ale pandemiei. Au avut oportunitatea să fie trataţi acasă. Timişoara continuă să facă lucrurile bune printre primii. Tot acest efort merită recunoscut, susţinut şi multiplicat la nivel naţional.”, a spus ministrul Sănătății, la Timișoara.

„Timişoara a fost un oraş încercat, lovit de pandemie. De luni de zile ne luptăm şi am reuşit să ducem rata de infectare aproape de zona verde. Campania Pune umărul pentru Timişoara este foarte importantă, am făcut primul maraton al vaccinării, deschidem şi acest drive-through, pentru că vrem ca fiecare timişorean să aibă acces la vaccinare. Avem nevoie de noi idei, de energie, de curaj.”, a declarat primarul Timișoarei Dominic Fritz.


Timișorenii care au venit, vineri dimineață, la ora deschiderii centrului, să se vaccineze spun că varianta aceasta este una foarte simplă. Ei au apreciat și faptul că imunizarea se poate face în baza buletinului, fără programare.

„Noi locuim în Zaragoza. Acolo se vaccinează după vârstă, acum e vârsta 60-65 de ani și el are 46 de ani.”, a spus soția unui timișorean stabilit în Spania. „Am venit în concediu, el, cum a văzut că se poate vaccina așa ușor aici și nu trebuie să aștepți ca acolo, a luat decizia să se vaccineze.”, a mai spus femeia.

„E foarte simplu. Am venit cu mașina, nu programări la doctor.”, a spus un alt timișorean care a venit să se vaccineze. „E mult mai simplu. Dacă putem reveni la normalitate, de ce nu?”, a apreciat o altă doamnă.

Sunt patru fluxuri de imunizare la centrul de vaccinare drive-thru, care funcționează în următoarele trei luni, zilnic, între orele 8 și 20.

„Vin cu mașinile, îi triem în primul cort, fac chestionarul și apoi vin aici pentru vaccin. După, stau 15 minute să îi supraveghem. Dacă sunt probleme, îl scoatem din mașină și îl ducem în cortul post-vaccinare. Avem tot ce ne trebuie. Am primit pentru astăzi 170 de flacoane, iar într-un flacon sunt 6 doze.”, a spus Dora Ponea, medicul coordonator al centrului.

În județul Timiș sunt 34 de centre de vaccinare anti-Covid19, cu 96 de fluxuri în total.

Potrivit DSP Timiș, în ultimele 24 de ore, la nivelul județului Timiș s-a administrat un număr total de 3.148 vaccinuri, dintre care 350 Moderna, 596 AstraZeneca și 20 Johnson&Johnson. De la debutul campaniei de vaccinare până în prezent, în Timiș s-au administrat 270.215 de doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2.

banner 970 x 250