FOTO. Cel mai nou laborator de testare COVID-19 a fost inaugurat azi la Timişoara

La Spitalul Judeţean din Timişoara a fost inaugurat astăzi cel mai nou laborator de testare COVID-19 cu ajutorul aparatului RT-PCR. Noul laborator dispune de o linie completă de extracţie automată şi manuală a acizilor nucleici, precum şi amplificarea materialului genetic viral, în scopul detectării virusului SARS-CoV-2.

Aparatura a costat 500.000 de lei, fiind achiziţionată în totalitate din fondurile Ministerului Sănătăţii. În plus, laboratorul dispune şi de o linie completă, dată în comodat de către Direcţia Sanitar Veterinară Timiş, în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timişoara. Capacitatea de testare a noului laborator este de 500 de probe pe zi, cu ajutorul a opt cadre medicale care vor putea lucra 24 de ore din 24.

Testele pentru determinarea infecţiei cu coronavirus vor fi efectuate pacienţilor care se încadrează în criteriile de testare şi definiţia de caz actualizată, precum şi personalului medical.

„Avem acum în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Pius Brînzeu» Timişoara două linii automate şi manuale de extracţie PCR pentru detecţia infecţiei cu SARS-CoV-2. Avantajul este numărul de teste care poate fi efectuat pe zi. Avem acum o capacitate de peste 500 de teste pe zi care poate fi mărită. O linie a fost achiziţionată prin fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi cealaltă a fost primită de la Direcţia Sanitar Veterinară Timiş, printr-un contract de colaborare pe care l-am încheiat cu dânşii. Aşa cum aţi observat, aparatura este de ultimă generaţie. Avantajul este că lucrul pe această aparatură este mai rapid, este mai uşor pentru personal, avem un număr de opt cadre medicale foarte bine pregătite care pot lucra 24 de ore din 24 la aceste testări”, a precizat Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Pe lângă Raul Pătraşcu, la inaugurarea laboratorului a fost prezent şi Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş. CJ a ajutat cu amenajarea acestui spaţiu, care era unul dezafectat, iar Dobra a promis sprijin pentru a putea face cât mai multe teste celor aflaţi în prima linie, dar şi pacienţilor care se prezintă în unitate.

„În momentul acesta, din bugetul propriu al Consiliului Judeţean, am alocat până acum suma de 12 milioane de lei pentru ceea ce înseamnă lupta împotriva coronavirusului. Suma pe sănătate este de aproximativ 30 de milioane de lei, dar discutăm strict pe ceea ce înseamnă demersul pentru a combate acest virus. Pe lângă sprijinul pentru reabilitarea acestui laborator, venim şi cu sprijin pentru achiziţionarea de kituri de testare, pentru că eu consider că e foarte important să testăm cât mai multă populaţie, fie că discutăm de cei implicaţi direct în prima linie, fie că discutăm de populaţia care vrea să se testeze din proprie iniţiativă”, a spus Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

După epidemia COVID-19, aparatura existentă va putea fi folosită şi pentru detectarea altor tipuri de viruşi, precum virusul HIV sau virusul hepatic.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/