Pasionații de vânătoare își vor putea etala de acum talentul sau își pot exersa abilitățile în cadrul simulatorului cinegetic amenajat la Facultatea de Horticultură și Silvicultură din cadrul Universității de Științe Agricole din Timișoara. Dispozitivul este cel mai modern din vestul țării, iar între instituțiile de învățământ de la nivelul țării, un simulator similar mai există doar la Colegiul Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc.
În premieră, zilele acestea a fost amenajat la Universitatea de Științe Agricole din Timișoara cel mai mare simulator cinegetic din vestul țării. Dispozitivul este dedicat în special studenților, însă va fi disponibil, în afara orelor de studiu, și altor persoane interesate să își exerseze talentul de vânători.
„Este un simulator 3D, cel mai avansat simulator de vânătoare și tragere de pe piață. Finanțarea a venit printr-un proiect pe care Facultatea de Horticultură și Silvicultură l-a implementat. Acest simulator a fost chiar săptămâna trecută instalat, încă suntem în perioada de probă, va urma și realizarea unui decor în sala în care este instalat. Se adresează în special studenților de la specializarea Silvicultură care în anul IV au ca disciplină de studiu fauna cinegetică și salmonicolă, dar în afara orelor de lucrări practice, acest simulator poate fi pus și altor persoane la dispoziție pentru a se antrena, pentru a realiza anumite trageri virtuale necesare pentru obișnuința cu tot ce înseamnă o armă. Armele existente sunt replici ale armelor de vânătoare și cei care realizează tragerile se obișnuiesc cu o armă de vânătoare, cei care nu sunt vânători, iar cei care sunt vânători își pot corecta tirul utilizând aceste arme.”, a declarat profesorul Petru Dragomir, director de departament în cadrul Facultății de Horticultură și Silvicultură.
Simulatorul are disponibile 40 de scenarii diferite, cu o mare varietate de animale.
„Sunt mai multe planșe, la vreo 40 de scenarii existente. Unele planșe sunt cu pădure, cu pășuni, sunt planșe din anumite sezoane, de exemplu există planșe iarna, altele cu peisaje de toamnă, sistemul este foarte avansat și permite utilizarea mai multor planșe existente. În planșele existente, în softul respectiv, sunt diferite specii de vânat, începând de la păsări cum ar fazanul, până la mistreți, cerbi, chiar și elan. Pe lângă aceste planșe care sunt dedicate vânătorii există anumite situații cu poligoane, se pot face trageri tactice. Este o premieră la noi în facultate și în România, ca instituții de învățământ, doar Liceul Silvic de la Câmpulung Moldovenesc deține un simulator 3D pentru vânătoare.”, a mai spus Petru Dragomir.
Cei care vor dori să se antreneze prin intermediul simulatorului vor trebui să se adreseze Facultății de Silvicultură.
„Contra cost puteți închiria, pe oră, acest simulator, cu o programare prealabilă. Se poate folosi concomitent cu două arme. Dacă veniți împreună cu un prieten puteți face trageri în același timp, vă puteți etala talentul de trăgător.”, a explicat profesorul de la Silvicultură. În privința tarifelor, acestea nu au fost încă stabilite, urmând să fie aprobate de consiliul de administrație.