Cazurile de COVID-19 din valul patru evoluează diferit. „Sunt pacienți al căror organism nu reacționează indiferent de ce terapie le dai”

doctor applying a medicine during inhalation to senior man suffering from lung disease. covid 19 or coronavirus treatment. doctor's home visiting during the quarantine
untitled design set 970x90 px

Medicii au identificat diferențe între cazurile de COVID-19 depistate în valul patru și cele din valurile anterioare. Este posibil ca varianta virusului SARS-CoV-2 care circulă la noi în țară să fi suferit anumite mutații.

Semnele de întrebare au fost ridicate cu privire la situațiile în care pacienții se decompensează fulminant. De la o afectare pulmonară inițială de 15% se poate ajunge la o afectare de 70% în doar trei zile, acest lucru nemaifiind întâlnit în valurile anterioare.

„Experiența mea și a colegilor din țară ne arată că această tulpină din România posibil să fi suferit o anumită mutație pentru că sunt cazuri puțin altfel decât au fost în al doilea și al treilea val cu tulpina Alpha. Adică sunt pacienți care evoluează de la 15% afectare pulmonară la 70% în trei patru zile. Acest lucru nu se întâmpla. Puteau să evolueze, dar în niciun caz atât de repede. Sunt pacienți a căror organism nu reacționează indiferent de ce terapie le dai. Afectarea pulmonară crește până când la un moment dat peste 90% sau 100% din plămâni este afectat și pacientul decedează”, a explicat medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

publicitate ziar expresb 1000x100

Există o soluție pentru acești pacienți, dar totul depinde de perioada în care se prezintă la medic.

„Este vorba despre anticorpii monoclonali. Dar pentru aceștia trebuie să te prezinți la spital în primele cinci zile de boală. Trebuie să cunoști că această boală poate să evolueze sever, iar la primele semne să nu zici că e o banală viroză și te testezi. Dacă ești pozitiv și accesezi serviciile medicale, cu ajutorul acestor anticorpi monoclonali, în patru, cinci zile te vindeci. Altfel, există riscul ca boala să evolueze în faza a doua inflamatorie și nu se știe dacă evoluezi favorabil sau leziunile se accentuează și duc la o formă critică, cu terapie intensivă și chiar deces. Noi trebuie să fim bine informați, să avem încredere în medici, în ceea ce spun ei, pentru că altfel este în defavoarea noastră”, a mai explicat medicul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/