FOTO. Cei mai bătrâni stejari din Parcul Copiilor, doborâți la pământ: „Dezamăgirea trăită în proces este imensă”

copac parcul copiilor 3

Patru dintre cei mai bătrâni stejari din Timișoara au fost defrișați de autorități, din cauza stării lor avansată de degradare. Procesul a fost asistat de unul dintre membrii Asociației Peisagiștilor din Timișoara. 

„O alterare ireversibilă a peisajului cultural și a istoriei grădinilor timișorene”, a spus Alex Ciobotă, membru în Asociația Peisagiștilor din România, care a asistat la defrișarea copacilor din Parcul Copiilor.

Copacii, vechi poate de 200 de ani, au început să se degradeze accelerat după reamenajarea parcului, în anul 2011.

„Pentru cei care încă se simt legați de ceea ce înseamnă natură urbană, căci din păcate cred că pierderea acestui tip de atașament este accelerată în societatea noastră, dezamăgirea trăită în proces este imensă. Acești veterani ai cetății dădeau semne de degradare după ultimul șantier și redeschiderea parcului din 2012 și sunt uscați deja din 2020. Despre motivele degradării sunt păreri multiple… urmărind mai multe grădini timișorene post- «reabilitare» concluzionez empiric că motivul principal este alterarea ireversibilă a rădăcinilor la montarea fundației aleilor cu secționarea principalelor organe subterane, tasări în timpul șantierului și o slabă gestiune ulterioară.”, a spus Alex Ciobotă.

Trunchiurile arborilor au fost duși la Facultatea de Arte Plastice, acolo unde vor deveni lucrări de sculptură.

„Dacă considerăm arborii ca patrimoniu, pentru sporirea cunoașterii ar fi sugestivă deschiderea unor casete arheologice, o arheologie a rădăcinii, cu implicarea arheologilor de la UVT sau MNaB Timișoara, a unor specialiști în arboricultură urbană, silvici și horticoli, să ne înțelegem astfel greșelile trecutului… până atunci, sunt convins că există viață după viță și sper că în proces creativ, colegii de la UVT să reușească să pună în lemnul rezultat, ceva din demnitatea acestor arbori.”, a concluzionat Alex Ciobotă.

Nu sunt singurii arbori seculari care s-au degradat accelerat în ultimii ani. Unul dintre stejarii din fața fostei garnizoane, plantat de Regele Ferdinand și Regina Maria a murit deja, celălalt ar putea avea aceeași soartă dacă  nu se intervine de urgență.

CITEȘTE ȘI: Copacii de legendă ai Timișoarei. Fascinantul platan care veghează orașul de pe Bega încă de pe vremea turcilor

Foto: Facebook/Alex Ciobotă


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/