Ceasul Floral din Timișoara, unic în România, a fost un simbol pentru oraș. Acum a ajuns un pericol. Este neîngrijit și plăci de beton au început să cadă. Autoritățile îl au pe listă de mulți ani.
Puține orașe din lume se pot lăuda că au un ceas din flori. Timișorenii s-au mândrit cu el, dar a fost dat uitării. Ceasul Floral din centrul orașului a ajuns loc de aruncat deșeuri, este plin de graffiti și este un pericol pentru tinerii care obișnuiesc să se adune în spatele lui. Plăcile de beton au început să cadă, iar burunile și-au făcut loc printre ele.
Au observat asta și consilierii locali și i-au cerut explicații primarului Timișoarei, Dominic Fritz.
„Prezintă un pericol pentru tinerii care fac, zilnic, mișcare în spatele lui. (…) Intră la enigmele orașului Timișoara. E un subiect foarte greu de abordat și e păcat pentru oraș”, a spus consilierul liberal Simion Moșiu.
Povestea reabilitării ceasului este una lungă. În ultimii doi ani a primit finanțare prin bugetul local. La începutul acestui an au fost alocați 400.000 de lei pentru lucrări, care însă nu au mai început.
Obiectivul a trecut din responsabilitatea viceprimarului Cosmin Tabără la echipa de conducere din Primăria Timișoara, odată ce lui Tabără i-a fost luată Direcția de Patrimoniu.
„Am prelungit autorizația de construire pentru că expira în primăvara acestui an. Am discutat cu câțiva oameni din sectorul privat care s-au arătat interesați de refacerea acestui ceas. Urma să am o discuție finală, dar am predat proiectul Ceasul Floral odată cu Patrimoniu”, a spus Cosmin Tabără.
Primarul Dominic Fritz spune că Ceasul Floral va fi reabilitat, dar documentația care trebuia scoasă la licitație este prost întocmită și trebuie refăcută.
„Lucrăm în continuare la Ceasul Floral, am dus eu mai departe aceste discuții cu oameni din oraș care sunt interesați să susțină Ceasul Florar. (…) O documentație prea proastă ca să putem merge mai departe. A fost o documentație făcută de Colterm, nu de specialiști în cesuri florale. Acum vedem cum putem repara la documentație. Cert este că trebuie să reablităm acest ceas floral. Este un obiectv de care avem nevoie în acest oraș”, a declarat Fritz.
Ceasul floral se află în Parcul Civic și a fost construit în anii 1970 pe locul fostei Cazarme Transilvania. Rămâne de văzut dacă va redeveni un obiectiv turistic.