Am trecut pragul unor oameni faini ca pita caldă pentru a le cunoaște povestea și a vă prezenta o afacere cu gust din Reșița, pusă pe roate de doi tineri care demonstrează că dacă îți dorești cu adevărat, orice devine posibil.
Casa brutarului – Bulevardul A. I. Cuza nr. 53, Reșița (zona Luncă, lângă fostul restaurant chinezesc), tel. 0755 965 904.
Am început articolul direct cu adresa și numărul de telefon pentru că sunt convinsă că, după ce veți citi articolul și veți vedea imaginile, zilele viitoare veți deveni oaspeții celei mai „proaspete” brutării deschisă în Reșița. „Vinovat” pentru întreaga afacere este Lucian Muntean, urmat îndeaproape de soția sa, Andrada Anghel. Totul a pornit de la ideea că reșițenii merită ceva de calitate, ceva care să îi bucure.
„Dintotdeauna am vrut să produc sau să ofer ceva comunității. Un produs, un serviciu, orice, dar să fie ceva bun. Asta era singura condiție. Mereu am fugit de ideea de rușine, să te arate lumea pe stradă, «uite ce produs rău am cumpărat de acolo».”, ne spune Lucian.
Așa s-a decis să scrie un proiect și să se înscrie într-o competiție de planuri de afaceri la nivelul Regiunii de Vest, în zona de antreprenoriat social. Ideea sa a fost câștigătoare. Au venit banii, a completat cu sumele necesare și spre final de 2022 a dat startul. Bine, nu el, ci soția lui, pentru că Lucian, perfecționist convins, mereu mai avea de făcut calcule și de pus lucruri la punct. Asta până când Andrada a pus piciorul în prag și l-a anunțat că 30 noiembrie este data inaugurării. 🙂
De ce s-a orientat Lucian spre o brutărie și nu un alt tip de afacere? Pentru că, spune el, este ceva ce lumea cere zilnic, produsele se vând în aceeași zi și este vorba despre rulaj. În plus, nu este nevoie să ai cunoștințe complicate, fiind cel mai bun raport între aspectele financiare, cunoștințele necesare și personal.
Cei care cred însă că lucrurile sunt simple ar trebui să se gândească de două ori. Ziua de muncă pentru „patronul” de la „Casa brutarului” începe la ora 5 și jumătate. De luni până vineri, ziua lui de muncă se încheie la ora 18.00. La fel și cea a soției sale, care admite că este totuși ceva mai norocoasă. Fiind cea care vinde produsele în vitrină, se trezește un pic mai târziu pentru a fi fresh și pregătită să-i primească pe clienți. Pardon, pe oaspeți! „Noi preferăm să le spunem oaspeți, nu clienți. «Clienți» e folosit de când lumea și pământul. Să le spunem oaspeți pentru că oamenii aceia vin la tine, cumpără o pâine pe care o pun pe masa lor, un produs făcut de tine. Ei ne primesc în casa lor, noi îi primim aici, în casa noastră, sunt oaspeții noștri.”, spune Lucian. Cât privește fidelitatea oaspeților, ei bine, sunt persoane care vizitează gemulețul brutăriei încă de la deschidere. Și nu au niciun motiv să nu o mai facă.
În „Casa brutarului” se pregătește pâine sănătoasă. Fără E-uri, fără aluat congelat. „Cel mai vândut produs este pâinea cu ceapă și măsline. Noi tocăm ceapă roșie proaspătă și măsline fără sâmburi la conservă. Tot aluatul pe care îl facem noi este cu maia, fără amelioratori. Este cea mai vândută pentru că în general se folosește doar unul dintre ingrediente. Noi le-am combinat. Mai nou, bagheta cu usturoi este cotată foarte bine. Usturoiul este tocat de noi. Are o aromă deosebită atunci când se coace, explodează de parfum.”, ne dezvăluie Andrada. Cei care nu au drum foarte des prin zonă pot cumpăra liniștiți mai multe produse deodată pe care să le congeleze când ajung acasă. Este, de altfel, un procedeu folosit des în Occident. Proprietățile ingredientelor se păstrează, ba chiar mai scade din gluten.
Pe lângă sortimentele de pâine artizanală, Casa brutarului oferă și produse de patiserie. „Melcii cu vanilie sunt cei mai căutați, la fel și cornul cu ciocolată. Bineînțeles, covrigul cu sare, cu care am crescut noi, practic, nu are moarte, nu are vârstă, iar noi îl facem din aluatul din care facem pâinea, aluat cu maia. Este și cel mai accesibil. Și pizza este căutată. Din aluatul pentru pâine noi facem și pizza și este la fel, fără amelioratori, dospit de noi, pe vatră, are gust deosebit. Și suntem generoși cu ingredientele. Chiar dacă nu câștigăm mult pe altă parte, avem rulaj datorită faptului că omul este mulțumit și recomandarea din gură în gură, reclama pozitivă, îi determină și pe alți oameni să vină la noi.”, spune Andrada.
Celor foarte atenți la siluetă trebuie să le spunem că produsele se prepară în principal cu făină albă, dar există și alte variante. În plus, Andrada și Lucian discută cu nutriționiști pentru a diversifica și mai mult oferta. Așa că nu este exclus ca pe viitor să putem cumpăra de la ei chiar pâine din făină de ovăz. „Vedem ce făină se poate găsi. Făina de ovăz ar fi o opțiune. Oamenii citesc tot mai mult despre nutriție. Avem adepți ai pâinii cu secară. Am vorbit cu nutriționiști și reglează glicemia sau ajută să rămână în parametri normali. Adăugăm și tărâțe, ca să se digere și mai bine. Avem pâine cu făină integrală, cu semințe sau fără semințe.”. Fiecare pâine are aproximativ 500 de grame, dar, la cerere, se poate face și de un kilogram.
Pentru că trăim în secolul vitezei și al internetului, în care timpul nu ne ajunge niciodată, dar tentațiile online sunt mari, „Casa brutarului” vine în ajutor și oferă posibilitatea de a face comenzi de oriunde, chiar și de dincolo de granițe. „Funcționăm pe bază de comenzi, ne pot scrie oricând, pe Facebook sau personal nouă, chiar și duminică, putem pregăti pentru luni. Noi ne pliem și după tradițiile din Banat. Floare, pupi, capul popii, turta miresei. Le facem cu drag, le împletim, sunt foarte aspectuoase. Toate produsele noastre ne dorim să le mănânci cu ochii, să îți fie drag. Aluatul va fi același cu maia, fără amelioratori. Am avut comenzi de pupi pentru pomană. Brutarul nostru are experiență foarte mare în domeniu și știe să facă absolut orice.
Din Anglia sau din Germania ne-a scris cineva pe Facebook, omul era din Sibiu, a făcut comandă de cozonaci prin transfer bancar și i-a ridicat în ziua de Ajun. Este noul trend. Mai ales de sărbători, omul dacă vine acasă, nu are timp și atunci comandă la noi, plătește prin bancă și noi pregătim produsele pentru el. E vorba de online. Noi le spunem doar prețurile. De Crăciun a fost explozie de cozonaci. Toată lumea a vrut să ne guste. A fost o mică pauză la început de ianuarie, dar acum oamenii doresc din nou cozonaci. Este un produs dulce, de bază, o feliuță de cozonac la o cafea.”, ne povestește Andrada. Singura condiție în cazul comenzilor este ca oaspetele să ridice produsele de la brutărie pentru că ele nu se livrează. A, și încă un aspect important: se poate plăti cu cardul!
Și pentru ca tentația să fie și mai mare, trebuie să știți că la „Casa brutarului” sunteți așteptați și cu propriile idei de produse. „Suntem deschiși și spre ideile clienților. La noi, umpluturile de cozonaci sunt de bază: nucă, mac sau rahat. Dar putem combina. Dacă cineva dorește ciocolată și nucă, de exemplu. Am făcut un cozonac-Snickers, mai deosebit. Suntem deschiși la ideile clienților și le putem face ce doresc. Avem cuptorul aici, spațiul și ingredientele, de ce nu?”
Ca să dezvăluim și câteva secrete, să știți că în noua brutărie din Reșița creația este continuă. Se concep produse noi, pe care vizitatorii le pot testa gratuit la vitrină și, dacă rețeta prinde, atunci intră la producție și bunătățile se pun la vânzare. Și că tot suntem la capitolul „dezvăluiri”, în perioada Paștelui nu va lipsi pasca cu brânză dulce. 😉
Dacă încă nu v-am convins, să știți că produsele de la „Casa brutarului” sunt de post. Inclusiv cozonacii. Excepție fac bineînțeles deliciile care au carne. La fel și melcișorii cu vanilie sau cornurile cu ciocolată, pentru că atât budinca de vanilie, cât și ciocolata conțin din start lapte. Dar în brutărie nu se folosesc astfel de ingrediente, așa că vă puteți bucura de toate produsele din aluat pe tot parcursul anului.
Planuri de extindere există deja. Un prim pas ar urma să fie un punct de vânzare în Piața Reșița Nord. Iar mai apoi, dacă totul merge la fel de bine, „Casa brutarului” ar urma să se transforme într-o făbricuță. „În vară ne gândim la niște fonduri, accesăm încă un proiect, să fie tot brutărie artizanală, dar să fie o făbricuță de pâine, nimic industrial, pe bandă, ci făcut de oameni, pentru oameni. Poate în parcul industrial aș vrea. Ne vom crea puncte proprii de vânzare, pentru că având punctele noastre e mai ușor de gestionat. Momentan local urmează un alt punct de desfacere în zona Govândari. Mai apoi vedem. Caransebeș, Lugoj… Tot ce câștigăm reinvestim, îmbunătățim permanent produsele. Asta e atitudinea: spre progres, dezvoltare.”, ne-a dezvăluit Lucian.
Așa cum este firesc în cazul produselor de calitate, reșițenii și-ar dori câte un punct de vânzare lângă casa lor, dar „e greu cu spațiile în Reșița. Unul se deschide, altul se închide. Sau poate în zona în care ne dorim noi chiria e prea piperată și ne dorim ceva mai accesibil. Dar credem că omul sfințește locul și poate oamenii vor veni după noi chiar și într-un loc mai retras. Este bine pentru reșițeni să fie cât mai multe produse de calitate pe piață și firme, ca omul să aibă de unde alege. Va fi bine și pentru noi pentru că fiecare antreprenor va încerca să dea ce are mai bun.”, spune Andrada.
Nu am putut să nu ne interesăm când mai au cei doi tineri timp pentru ei. Cum ziua de lucru începe dimineața-devreme și se încheie după 12 ore, sâmbătă programul fiind între 9.00 și 14.00, mai rămâne doar duminica. Și aceea, pentru recuperare. „Ne simțim acasă aici. Noi oricum petrecem mult timp împreună. Suntem genul care nu ne plictisim unul de celălalt. Semănăm mult la mentalitate și principii și găsim cale de mijloc. Mie îmi plac oamenii, sunt în vânzări de mulți ani, am avut și un magazin de haine. El este un om al oamenilor. El e cel absolut corect.”, spune Andrada. „Facem echipă bună: ea e pe partea de relații cu oamenii, de vânzări, cea mai bună. I-am luat și un ecuson de sales artist, iar eu pe partea mea încerc să scot produse cât mai calitative pentru ca oaspeții să fie mulțumiți. Sunt tipicar, până la linia pe pâine, am fixul cu așezarea pâinii în raft. Trebuie să fie totul perfect!”, completează Lucian, care a mai lucrat în trecut în marketing, inclusiv la Monte Banato, acolo unde s-a ocupat de editare, creare de ambalaje, poze. Nici nu se putea altfel: Lucian a creat și la „Casa brutarului” tot ce înseamnă imagine, de la logo până la fotografiile postate pe pagina de Facebook.
Deși au trecut doar două luni, Andrada și Lucian au avut până acum oaspeți de seamă: de la politicieni și reprezentanți de instituții, până la artiști, printre ei fiind chiar și Nicu Novac. Cel de la care așteaptă însă un feedback sincer este primarul Ioan Popa. „Încă îl așteptăm pe domnul primar și așteptăm și feedbackul său. Și dumnealui este corect, vrea să facă lucrurile ca la carte și un feedback de la dumnealui chiar ar certifica niște lucruri. Dar niciodată nu e prea târziu.”, spun cei doi tineri.
Pentru că orice lucru bun se face în echipă, trebuie menționat că, pe lângă brutarul cu mâini de aur, „Casa brutarului” mai are alți trei angajați, toți tineri de până în 40 de ani. Fiind vorba despre un proiect pe antreprenoriat social, una dintre condiții era ca Lucian să angajeze oameni care provin din grupuri vulnerabile, care poate nu aveau loc de muncă la momentul respectiv. În plus, pâinicile din „Casa brutarului” pleacă și spre copiii Reșiței. „Avem un contract prin care livrăm pâine cu titlu gratuit, fără niciun ban, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă «Aurora» Reșița și urmează să încheiem contracte și cu cei de la casa de copii și Centrul de Zi «Maria».”
Pentru că întotdeauna este loc de mai bine și pentru că sunt nerăbdători să afle părerea oaspeților care le trec pragul, Andrada și Lucian așteaptă părerile voastre pe pagina oficială de Facebook a brutăriei, acolo unde veți găsi detalii despre produse, dar și imagini de îți lasă gura apă.