Singura echipă de robotică din Caraș-Severin se pregătește pentru FIRST Tech Challenge România

echipa robotica moldova noua

Echipa LTCDMN robotics a Liceului Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă participă luna aceasta la faza regională a celei mai mari competiții de robotică pentru liceeni din România.

Organizată la București în perioada 13 – 15 februarie de Asociația non-profit „Nație Prin Educație”, FIRST Tech Challenge România este o competiție dedicată elevilor pasionați de robotică și are caracter internațional, iar la faza regională din această lună participă peste 90 de echipe.

De câțiva ani, și elevii cărășeni participă la această competiție, prin echipa LTCDMN robotics a Liceului Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă, coordonată de profesorul Sabin Dănuț Munteanu, inginer-electromecanic, intrat în învățământ în anul 2007.

„Competiția aceasta de robotică pentru licee este coordonată în România de «Nație Prin Educație», o organizație extraordinară cu o lucrare nemaipomenită și, ca o paranteză, spun că dacă se putea întâmpla ceva bun la nivel de licee în țara noastră, această competiție este mult peste așteptările tuturor. Elevii noștri participă luna aceasta la faza regională 1 a competiției, numărul de concurs național fiind – RO 132 , iar număr de concurs internațional – #20237. De ce spun asta, pentru că noi suntem implicați într-o competiție națională cu deschidere spre internațional. În fiecare an, prin această competiție, pleacă din România trei până la cinci echipe la faza mondială care se organizează în Statele Unite ale Americii, iar anul trecut România a dat o campioană mondială – DELTA Force, o echipă de elevi de la un liceu din Arad.”, spune Sabin Dănuț Munteanu.

În prezent, echipa LTCDMN robotics are în componența sa 10 membri, elevi de clasa a IX-a și a XII-a de la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării”, iar pentru a ajunge la faza regională de la București, adolescenții au trecut prin două faze de pregătire și verificare la finele anului trecut, ce au avut loc la Timișoara și Arad, în 4 și 7 decembrie. Robotul prezentat de tinerii din Clisura Dunării în concurs nu este unul humanoid, ci un autovehicul cu patru roți, 4X4, cu transmisie individuală, acționat prin alimentarea la baterii.

robot moldova noua

„În fiecare an se dă o temă la nivel mondial, care se aduce la cunoștința participanților la început de octombrie. Noi aflăm practic atunci ceea ce trebuie să facă robotul, după care începem să-l pregătim. Anul acesta, robotul trebuie să ia niște conuri de mărimea unui pahar din plastic, pe care să le pună pe niște țăruși. Mai multe conuri, țăruși mai înalți, sunt puncte mai multe sau mai puține obținute în concurs. Cam asta ar fi tema din 2023. Practic, prin competiția de la București drumul spre faza mondială este deschis oricărei echipe. Numai să facă performanță!”, mai spune profesorul Munteanu.

De câțiva ani, între echipa de robotică a Liceului Tehnologic „Clisura Dunării” și compania Enel Green Power România a luat naștere o frumoasă colaborare, și care în 2023 s-a materializat într-o sponsorizare generoasă.

„Ne bucurăm să avem parte în acest an de o sponsorizare deosebită din partea societății Enel Green Power România. Dânșii au un parc eolian în apropiere de Moldova Nouă și am deschis o colaborare cu ei, iar anul acesta am primit o sponsorizare de aproximativ 10.000 de euro, bani folosiți pentru dotarea atelierului de robotică al școlii noastre, pentru deplasările la concursuri și pentru achiziționarea unor echipamente speciale pentru robotul nostru, care au fost comandate tocmai din SUA.”, a concluzionat Sabin Dănuț Munteanu.

moldova noua echipa marita

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/