Atât caransebeșenii, cât și timișorenii susțin că dețin primul aeroport militar din Banat. Ca să elucideze misterul, oamenii s-au pus pe treabă. Cert este însă un singur lucru: aviație militară există în România de 100 de ani.
În Caraș-Severin s-a înființat aseară o filială a Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, care pe viitor va avea rolul de a demonstra faptul că la Caransebeș a fost înființat primul aeroport militar din Banat. „Caransebeșul are o contribuție extraordinar de importantă pentru că, practic, vine și el cu aproape 100 de ani de istorie în domeniul aviației. Sunt mărturii din 1913 că de aici s-ar fi ridicat aerostate. Apoi, pe timpul nemților, a fost aerodrom, iar ulterior rușii l-au dezvoltat. Au folosit hangarele pe care le-au moștenit de la nemți, au construit pista și, în acest fel, municipiul a am avut parte, de fapt, de primul aerodrom cu avioane cu reacție din țară, în 1953. Mai târziu, reprezentanții eșalonului înaintaș au plecat la Timișoara și au făcut acolo un aeroport”, a declarat Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș, pentru Express de Banat.
Directorul Casei de Cultură este convins că istoria este de partea Caransebeșului
Primul zbor, în 1952
Nemulțumirea oamenilor însă vine din faptul că timișorenii au o variantă cu totul diferită, contestată din temelii de caransebeșeni. „Timișorenii vor să revendice primul aerodrom militar, dar nu este așa. Cadrele din eșalonul înaintaș au plecat la Timișoara și au construit acolo aerodromul militar de abia în toamnă. Noi ne înființăm în 1952 și zburăm în ‘53, or ei se înființează de abia în toamna lui 1953”, a explicat Cojocariu.
Cei prezenți la eveniment au putut admira fotografiile expuse pe holul Casei de Cultură
Tocmai ca să elucideze acest mister, la Caransebeș s-a înființat o filială a Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, organism care va avea personalitate juridică și care va avea rolul de a căuta adevărul istoric. Membrii forului vor analiza documentele care există în arhive și vor publica lucrări științifice de anvergură.