FOTO. Călătoria cu transportul în comun din Timișoara, o poezie. Versurile, scrise de poeți bănățeni contemporani

trc5
po 1000x100px (3)

„Timișoara (re)citește” este numele proiectului lansat de Universitatea de Vest din Timișoara în parteneriat cu Societatea de Transport Public, care își propune să încurajeze lectura. De luni, cei care urcă în tramvaiele, autobuzele, microbuzele și troleibuzele STPT vor putea citi versuri scrise de poeți bănățeni contemporani.

„Timișoara (re)citește” este o inițiativă de promovare a poeților timișoreni sau care au legătură cu Timișoara, de la Ion Monoran, un simbol pentru Revoluția din 1989, sau Șerban Foarță, de numele căruia se leagă versurile celui mai apreciat album al trupei Phoenix, până la scriitori consacrați precum Moni Stănilă, Robert Șerban, Tudor Crețu, însă și tineri poeți precum Nicoleta Papp sau Alex Higyed.

trc1

Aproximativ o mie de afișe au fost afișate în peste o sută de mijloace de transport în comun, iar lista versurilor va fi actualizată în timp. Este doar o primă inițiativă dintr-o serie de evenimente care au ca scop încurajarea lecturii și promovarea scriitorilor contemporani în contexte inedite, care au impact pentru comunitate.

trc6

„Literatura este cât se poate de importantă în capitala noastră. Și pentru că are un rol semnificativ, găsim metode ingenioase să o promovăm și să aibă un impact cât mai mare în comunitate. «Timișoare (re)citește» este încă o inițiativă marca UVT care dovedește că universitatea noastră iese în agora și creează contexte în care să aducă arta și cultura cât mai aproape de tineri ori de vârstnici, de toți cei care care circulă prin Timișoara în fiecare zi, în acest caz cu mijloacele de transport în comun. Chiar și în această perioadă, când pandemia ne împiedică să organizăm evenimente așa cum ne-am dori, găsim idei ca să aducem cultura aproape de timișoreni.”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

trc4

„Timișoara (re)citește” este un proiect cultural de lungă durată, desfășurat în parteneriat de către UVT și STPT, dedicat comunității timișorene.