O nouă „Săptămână de aventură” s-a încheiat zilele trecute la poalele Muntelui Mic. Este vorba despre tabăra organizată de Clubul Montan Caransebeş, care a găzduit, de data aceasta, un grup de patruzeci de copii reşiţeni, majoritatea elevi ai Şcolii 7.
La începutul lunii august, elevii au fost beneficiarii unui program variat, alcătuit, în principal, din drumeţii montane, activităţi în „Parcul de aventură”, aplicaţii în natură care vizează supravieţuire montană şi orientare turistică, diverse jocuri în aer liber. Multitudinea atelierelor de lucru îi face pe copii să fie mereu în acţiune, creându-le o stare de bună dispoziţie generală.
Toate activităţile din „Parcul de aventură” se derulează pe aparate special amenajate: panouri de căţărare (de viteză şi de dificultate), pânza de păianjen, butuci suspendaţi, poduri suspendate, slackline, „Scara piticului”, „Scara uriaşului”. Căţărarea pe stâncă, traversarea apei, tiroliana, construirea de adăposturi în pădure sunt alte ateliere care au fost amenajate în apropierea taberei. Au existat şi activităţi complementare în săptămâna care tocmai s-a încheiat, care au fost primite, de asemenea, cu bucurie: şah, concurs de înot, ateliere de handmade, tombolă, concursul „Talentaţii taberei”, focul de tabără din ultima seară.
Pe parcursul celor şapte zile, copiii au avut ocazia să cunoască zona în care se aflau, luând la pas muntele până în cunoscutele poieni Şeroni, Vărateca, Dobreasca sau făcând diverse jocuri şi aplicaţii în natură. Săptămâna de aventură urmăreşte să-i apropie pe copii de munte, de natură, să-i determine să iubească frumuseţea locurilor noastre, dar şi să-i resposabilizeze, în acelaşi timp.
Un moment special a fost întâlnirea cu atleta Gabriela Szabo, care a avut amabilitatea să stea de vorbă cu aceştia şi să le ofere autografe.
[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157635024023800 “]
6 ani de aventură pe Muntele Mic
,,Copiii se implică activ în toate activităţile, iar concursurile pe echipe îi determină să coopereze, să se ajute, să comunice, să se bucure de victorie, dar şi să accepte înfrângerea. După cum le spunea pe tot parcursul perioadei Coco Galescu, preşedinte onorific al Clubului Montan Caransebeş şi o notorietate în domeniul alpinismului românesc, important este să participe, să ajute echipa, să fie alături de coechipieri şi să creadă în propriile puteri. De fapt, unul din scopurile taberei este chiar acela de a spori încrederea în sine şi de a-i face pe copii să-şi învingă teama şi să fie convinşi că fiecare participant la acest program este un învingător”, a declarat Cristina Ardeleanu, cadru didactic la Școala Numărul 7, pentru www.expressdebanat.ro .
Inițiatorul Taberei de Aventură încearcă de 6 ani să le transmită participanților faptul că trebuie să fie curajoși în orice împrejurări și să privească viața ca pe o provocare. „Prin activitatea pe care o desfăşor aici, la taberele pentru copii, vizez, în primul rând, stimularea calităţilor personale, multe rămase în plan secundar, şi cred că repercusiunile pot fi devastatoare la nivel de societate. De aceea, am în vedere să creez activităţi care să pună în valoare curajul, voinţa, tenacitatea, perseverenţa, calităţi de care toţi avem nevoie. Trebuie să avem încredere în noi, în ceilalţi, în societate şi, o dată restabilitată această încredere, lucrurile pot merge pe un făgaş normal”, a spus alpinistul Cornel Galescu.
Poveste fără sfârșit
Fiecare zi de tabără s-a încheiat cu povestea unei expediţii, copiii având şansa să afle lucruri inedite despre Polul Nord, Polul Sud, despre cei mai înalţi munţi ai lumii urcaţi de Coco de-a lungul anilor. Modelul personal oferit a fost cel mai bun stimulent pentru micuţii care îl apreciază şi îi admiră performanţele.
Activităţile au fost coordonate cu responsabilitate de o echipă de profesionişti compusă din instructorii Cornel Galescu, Răzvan Ioaniţescu, Vlad Cvasa, Mircea Gherase, Ana-Maria Galescu, Mihaela Pral, Cristina Ardeleanu şi Codruţa Precob, „Săptămâna de aventură” făcând parte din proiectul educaţional numit „Călător în Munţii Banatului”, derulat în parteneriat între Şcoala 7 Reşiţa şi Clubul Montan Caransebeş.
La final, fiecare copil a primit o diplomă de participare şi un CD cu fotografii ilustrative pentru perioada petrecută în tabără. Copiii s-au decalarat entuziasmați de ceea ce au învățat pe parcursul Taberei de Aventură. „Particip la taberele organizate de Clubul Montan Caransebeş încă de la prima ediţie, în urmă cu şase ani. Sunt prezentă pe Muntele Mic şi iarna, în tabăra de schi, şi vara, în tabăra de aventură. Pot spune că am crescut cu aceste tabere şi că nu-mi imaginez vacanţa fără ele”, este de părere Sara Poenariu.
„Am colindat o săptămână munţii şi am aflat ce locuri mirifice sunt în apropierea noastră. Cu toate că fac parte din trupa mică, mi-a plăcut tot ce s-a întâmplat aici, în tabără, şi voi veni şi la anul!”, a spus și Alexia Duicu pentru Express de Banat.
Ne mândrim cu faptul că au trecut 6 ani de când ne adresăm copiilor şi aceştia încep să vină în număr tot mai mare spre noi. Acest lucru ne obligă să creştem valoarea şi calitatea serviciilor oferite de la un an la altul. Copiii se simt foarte bine în compania noastră şi cred că încrederea reciprocă pe care o avem noi, organizatorii, şi copiii care vin la noi, unii de mai mulţi ani, constituie cheia succesului acestor tabere”. Cornel Galescu, alpinist
Un biciclist a murit, vineri, pe drumul național 6. A fost accidentat de un microbuz ce mergea spre Timișoara. Accidentul a avut loc în Recaș. Microbuzul, condus de un...
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281