Aquacaraș, subiect de dispută în Consiliul Județean!

Milionul de euro pe care județul l-a primit de la Guvenul Ponta înainte de sărbătorile de iarnă s-a transformat în subiect de dispută în ședința de Consiliu Județean. Asta pentru că, deși banii au ajuns în bugetul Aquacaraș, așa cum era prevăzut, acționariatul societății s-a modificat.

Banii primiți de la centru anul trecut s-au reportat pe 2013 în capitolul „excedent bugetar” pentru forul județean, ceea ce a obligat executivul să îi acorde banii societății de apă-canal, însă numai în anumite condiții. Odată cu alocarea banilor direct societății Aquacaraș, Consiliul Județean a devenit acționar majoritar, diminuând rolul celorlalte primării din județ, beneficiare ale programului ISPA.

Acesta aspect i-a nemulțumit pe aleșii județeni din partea Partidului Social Democrat. De altfel, informați de modificare, și primarii PSD de la Reșița, Moldova Nouă, Oravița și Oțelu Roșu au fost prezenți în sală. În numele lor a luat cuvântul consilierul Ioan Spânu.


Mihai Stepanescu, alături de Matei Lupu (Moldova Nouă) și Luca Mălăiescu (Oțelu Roșu)

„Patru dintre acționari, care împreună au 90 la sută din acționariatul Aquacaraș, s-au declarat nemulțumiți de situație. Aleșii PSD propun ca banii să fie alocați către acționari, respectiv primării, iar ulterior primăriile să îi repartizeze către societate, astfel încât structura acționariatului să rămână la fel”, a declarat Ioan Spânu, ales județean din partea PSD.

CITEȘTE ȘI: Consilierii județeni au rectificat bugetul județului, după ce au primit un milion de euro de la centru

În replică, președintele forului județean, Sorin Frunzăverde le-a explicat consilierilor că acest lucru este imposibil de realizat. „Consiliul Județean nu poate să investească în primării din excedentul bugetar, pentru că nu există nicio bază legală. Nu ne-am propus ca în Caraș-Severin să fim stăpânii absoluți ai apei și deșeurilor”, le-a explicat liderul de la Palatul Administrativ celor prezenți în sală. Social-democrații au cerut pauză de consultări, după care au dat vot negativ proiectului de hotărâre.


Sorin Frunzăverde, președinte Consiliul Județean

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Subiectul nu trebuia să creeze animozități pentru că implicarea în acest sens a Consiliului Județean, a Ministerului de Finanțe și a Guvernului României reprezintă singura soluționare posibilă a situației create la Aquacaraș, nu din vina acționarilor, nici din vina societății, ci din cauza schimbării metodologiei în derularea proiectului ISPA. Pe de altă parte, această implicare a celor trei instituții permite derularea în continuare a programului de extindere a rețelei de apă-canalizare și construire a stațiilor de epurare și uzinelor de apă”, a adăugat președintele Consiliului Județean.

Ce spun primarii
În timp ce primarul orașului Moldova Nouă, Matei Lupu, a părăsit sala, vizibil supărat pe explicațiile pe care le-a primit, edilul-șef al Reșiței a ținut să facă o serie de precizări. În urma ședinței i-a convocat pe reprezentanții presei, ca să își întărească poziția. Mihai Stepanescu explică faptul că înainte ca forul județean să devină acționar majoritar, Primăria Reșița deținea 73 la sută din acțiuni. Odată cu schimbarea însă, acesta se teme că a pierdut controlul asupra tarifelor pe care societatea le aplică, iar oamenii ar putea avea de suferit.


Mihai Stepanescu, primar Reșița

„Reșița nu mai are dreptul de a se exprima corespunzător. Dacă Reșița nu mai are pondere, oamenii se vor trezi cu mărirea prețului la apă. Cartierul Muncitoresc a stat doi ani după o soluție din partea constructorului Louis Berger. Analizăm să vedem dacă adoptarea hotărârii este legală, pentru că nu a întrunit două treimi din voturile exprimate, așa cum spune Legea în cazul subiectelor legate de patrimoniu. Astfel că, sunt șanse să ajungem la instanță”, a spus Mihai Stepanescu.

Soluții la cald
O altă soluție de clarificare a problemei este ca orașele să ceară o nouă majorare de capital prin cedarea terenurilor pe care sunt amplasate obiectivele Aqauacaraș, respectiv uzina de apă sau stația de epurare. Soluția a fost acceptată și de conducerea Consiliului Județean, care și-a exprimat disponibilitatea de a accepta acest lucru, întrucât Aquacaraș este o societate importantă pentru Caraș-Severin, iar prin intermediul ei se derulează proiecte europene, în valoare de sute de milioane de euro.


Anatolie Liber, director SC Aquacaraș SA

Reamintim că societatea Aquacaraș are datorii de două milioane de euro față de proiectantul lucrăriloe ISPA. Milionul acordat de la centru este menit să deblocheze situația de criză generată de restanțele financiare. Un alt milion de euro urmează să fie acordat de Ministerul Finanțelor, în același sens.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200

Comments

  1. Felicia Patrascu says:

    Interesant ca domnul Pakatos,n-a comentat nimic la acest subiect.De ce oare?Sa fi stiut el ceva cand a lansat-o inainte de a exploda?Oricum e un subiect foarte interesant,subiect la care nu se specifica de catre corespondenta Expressului de Banat ca,e subiect cu care o sa se revina.Sa se musamalizeze ceva?Sa se mascheze oare acest subiect cu un altul,cu ,,Interlopii Resitei?”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/