FOTO. Adăposturile civile din Timișoara, nepregătite pentru o situație de urgență

buncar 1
STPT job 1000x200

Doar 5% din populația Timișoarei și-ar putea găsi refugiu în unul din cele 92 de adăposturi civile care sunt în responsabilitatea primăriei. Administrația a inventariat 89 dintre acestea. În cele mai multe, 79, sunt probleme în ce privește sistemul de ventilație al aerului și partea electrică. În aproape niciunul nu funcționează grupurile sanitare.

Ținând cont de situația din Ucraina, Primăria Timișoara a verificat 89 din cele 92 de adăposturi civile din oraș. Doar câteva au fost întreținute de asociațiile de proprietari, folosite pentru depozitarea unor lucruri, însă cele mai multe nu pot fi folosite. Ele trebuie igienizate și dotate corespunzător.

„Cinci dintre adăposturi sunt într-o stare relativ bună și care pot fi aduse ușor la un standard acceptabil. În 10 dintre ele avem o funcționare totală sau parțială a părții electrice și a filtrului de ventilație. În 79 dintre ele avem probleme în ceea ce privește instalația de filtru ventilație și partea electrică, unde nu funcționează sau funcționează foarte slab. Pe de altă parte, avem mari probleme, aproape 100%, în ceea ce privește funcționarea grupurilor sanitare, vor trebui refăcute în totalitate. (…) Legea le permite proprietarilor să le folosească, să depoziteze acolo, dar să le poată elibera în 24 de ore. Nu trebuie să fie uși, acolo vor trebui să fie scoase, nu trebuie să existe compartimente separate cu uși. Am găsit și jamboane expuse frumos la uscat.”, a declarat viceprimarul Cosmin Tabără.

buncar 4

buncar 3

Prioritară este, potrivit viceprimarului, rezolvarea problemei juridice a acestor adăposturi civile și igienizarea lor care va începe săptămâna viitoare.

„La standard nu vor fi în niciun caz într-un termen scurt. Principalul scop e să rezolvăm problema juridică, să le igienizăm pe toate, să rezolvăm problema de etanșare a ușilor, partea electrică și filtrele de ventilație. E prima necesitate într-un astfel de adăpost civil. Nu vreau ca lumea să fie speriată, dar trebuie să prevenim anumite evenimente. Dacă zeci de ani au fost neglijate, avem obligația să le punem la scurt.”, a mai spus Tabără.

Primăria Timișoara a alocat 1,4 milioane de lei pentru punerea la punct a celor 92 de adăposturi civile de care e responsabilă. Pe lângă acestea, în oraș mai sunt încă 120 private civile, multe dintre ele la un standard mult mai bun. Blocurile care au astfel de buncăre vor fi semnalizate corespunzător de autorități. Unul singur poate adăposti între 140 și 160 de persoane, în funcție de mărimea lui. Potrivit viceprimarului, 5% din populația Timișoarei s-ar putea adăposti aici. Dacă adăugăm și adăposturile private civile, spațiu ar fi pentru aproximativ 25% din populație.

Potrivit ISU, pe raza județului sunt 147 de astfel de adăposturi. Pe lângă Timișoara, mai sunt 12 la Lugoj, 9 la Sânnicolau Mare, 6 la Buziaș, 4 la Deta, 3 la Făget, două la Ciacova și unul la Sinersig.

Un programator român a creat o hartă interactivă cu adăposturile civile din România. Cu ajutorul aplicației adăpostulmeu.ro, oamenii pot identifica atât adăpostul din proximitatea reședinței, cât și cele disponibile în cazul în care sunt surprinși în deplasare.

Brantner 1000x100px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/