FOTO 400 de voluntari au înfrumusețat fațadele unor case din satul Ilidia, în cadrul „Festivalului faptelor bune”

1000x100 (1) untitled design set 970x90 px

„Festivalul faptelor bune”, desfășurat în acest an în satul bănățean Ilidia, s-a bucura de un real succes. 400 de voluntari s-au implicat cu scopul de a înfrumuseța fațadele a 30 de case, pe parcursul a trei zile.

Asociația „Acasă în Banat” informează că aproape 400 de voluntari au venit în satul bănățean Ilidia, din județul Caraș-Severin, pentru a-și petrece zilele lor libere în sprijinul comunității. Astfel, timp de trei zile, în perioada 17 – 19 iunie, au reparat și zugrăvit fațadele a 30 de case, în special ale unor familii care nu-și permiteau acest lucru.

publicitate online in ziar Express de Banat

Reprezentanții ONG-ului timișorean transmit că Ilidia a fost ales în acest an pentru desfășurarea „Festivalului faptelor bune” pentru că localitatea este una deosebită prin arhitectura sa, având case mari, atent decorate, cu ferestre din lemn și porți frumos sculptate.

Patrimoniul arhitectural din sat este extraordinar, trebuie păstrat și pus în valoare pentru că dă identitate zonei. Ne dorim să acționăm pentru promovarea patrimoniului construit din Banat, astfel încât, an de an, mergem în alt sat cu voluntarii ca să putem sprijini cât mai multe comunități. Provocarea la Ilidia a fost să reușim să ne asigurăm că detaliile caselor sunt refăcute și apoi atent pictate pentru că la cele mai multe nu s-au mai făcut lucrări de întreținere de zeci de ani, iar multe dintre ele erau deteriorate. Este foarte clar că, în cele mai multe situații, proprietarii nu și-ar fi permis să facă astfel de lucrări, iar în timp, fațadele ar fi fost complet pierdute”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Voluntarii care au participat la eveniment provin din medii diferite, de la elevi și profesori, până la informaticieni, ingineri, jurnaliști, medici, avocați, muncitori, dar și studenți, ingineri constructori, arhitecți, restauratori și meșteri. Mai mult, o parte dintre ei au sosit din diferite colțuri ale țării la Ilidia, cum ar fi voluntarii din București, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureș sau chiar Rădăuți. Lor li s-a alăturat și un grup de tineri străini din țări precum Franța, Spania, Algeria sau Turcia, aflați la Timișoara într-un program de voluntariat.

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

Organizatorii estimează că la eveniment s-au implicat circa 400 de voluntari unici, iar pentru că mulți au participat timp de mai multe zile, s-au cumulat peste 700 de zile voluntariat și peste 7.000 de ore de muncă.

„În decursul celor trei zile de eveniment au fost refăcute 30 de fațade, una dintre ele fiind căminul cultural din centrul satului, având o suprafață foarte mare. Numeroase garduri din zid de piatră au fost și ele reparate sau zugrăvite, iar unul dintre ele a fost înfrumusețat cu o pictură murală, reprezentând o casă tradițională din Ilidia. Voluntarii s-au îngrijit și de spațiile din fața caselor, au pus flori, dar au înfrumusețat și câteva fântâni. Mai mult decât atât, la trei dintre casele renovate au fost montate jgheaburi și burlane pentru a preveni infiltrațiile de apă și distrugerea fațadei. Foarte mulți localnici s-au implicat, dând o mână de ajutor voluntarilor la zugrăvit, dar și la gătit, oferind unelte sau diferite bucate gătite special pentru ei”, a informat Asociația Acasă în Banat.

În cele trei zile au avut loc și evenimente culturale și sportive dedicate voluntarilor și localnicilor din sat. Mai mult, din această săptămână, la Ilidia este disponibilă o stație de încărcare Lektri.co, destinată autoturismelor electrice. Acesta a fost amplasat gratuit pentru deținătorii de autoturisme electrice care vin să viziteze zona Cheilor Nerei.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/