Cei 32 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989 au fost marcați în cadrul unei ședințe festive, la Timișoara. Ca în fiecare an, revoluționarii au luat cuvântul în fața oficialităților și și-au exprimat nemulțumirile. Prezent la eveniment, subprefectul Ovidiu Drăgănescu a precizat că 16 decembrie 1989 reprezintă „Ziua Curajului”, pentru că tinerii Timișoarei au ieșit în stradă pentru libertate.
Ca în fiecare an, Primăria Timișoara a organizat, astăzi, o ședință festivă dedicată comemorării eroilor martiri și aniversării a 32 de ani de la începerea Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara. Evenimentul a avut loc la Sala Capitol și a durat aproape trei ore, timp în care s-au spus rugăciuni, s-a cântat și s-au intonat poezii. De asemenea, a fost ținut un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluției, iar reprezentanți ai autorităților locale și revoluționari au susținut discursuri.
„Este regretabil faptul că dosarele Revoluției nu au fost finalizate, iar politicienii noștri se fac că muncesc. Ne-a rămas doar să-i plângem pe cei care s-au sacrificat pentru libertatea noastră în Timișoara”, a spus revoluționarul Lucian Căldăraru, consilier local PNL.
„Mulțimile care au ieșit în stradă în decembrie 1989 l-au avut ca sprijin doar pe bunul Dumnezeu și glasurile lor au sunat întru rugăciune. S-au auzit pe străzile Timișoarei rugăciunile „Tatăl nostru” și „Crezul”, a spus părintele Ionel Popescu, din partea Mitropoliei Banatului.
A urmat la microfon și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, care a amintit două proiecte importante ce s-ar putea materializa în viitorul apropiat. „Mă bucur că pornim câteva proiecte foarte importante în acest sens. Am obținut finanțare pentru Traseul Revoluției, iar Ministerul Culturii a dat drumul la proiectare pentru Muzeul Revoluției, care va fi unul național”, a precizat edilul-șef.
Totodată, Ovidiu Drăgănescu, subprefectul de Timiș cu atribuții de prefect, crede că ziua de 16 decembrie 1989 reprezintă o zi a curajului și reprezintă momentul izbucnirii Revoluției Române la Timișoara. „Ziua de 16 decembrie este ziua aniversării Revoluției. Mâine, în 17 decembrie, vom avea comemorarea martirilor Revoluției. Astăzi aniversăm ziua curajului, pentru că întotdeauna, în fiecare revoluție, cea mai importantă zi este prima, care rupe lumile în două, în care cei mai curajoși tineri ai Timișoarei au reușit să rupă acel curs nefiresc al vieții care exista în România. Ziua de 16 decembrie pentru noi, timișorenii, reprezintă marea zi în care am făurit istorie. Libertatea stă pe umerii acestor martiri. Au fost oameni tineri, până în 30 ani, majoritatea tineri, și mulți dintre ei au plecat pentru ca noi să ne bucurăm de o libertate pe care nu toți o savurăm pe deplin. Să prețuim memoria acestor eroi”, a afirmat Ovidiu Drăgănescu.
Au urmat discursurile revoluționarilor. Astfel, unul dintre aceștia a solicitat ca fiecare asociație de revoluționari constituită legal să primească sediu gratuit. „Este trist să vezi că în Timișoara generația tânără știe foarte puține despre ce a fost acum 32 ani. Noi suntem încă aici și ne revine tuturor un rol deosebit să milităm și să facem cunoscut ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Noi știm vinovații, dar nu avem o decizie oficială a ceea ce s-a întâmplat”, a precizat revoluționarul Petrișor Morar. De asemenea, s-a mai solicitat unirea tuturor asociațiilor de revoluționari din Timișoara și București, pentru a deveni o forță mai puternică.