Sute de medici și studenți voluntari sunt gata să demareze cel mai mare eveniment de vaccinare împotriva Covid-19 organizat pe teritoriul țării. Între 23 și 25 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara are loc Maratonul vaccinării, în cadrul căruia sunt disponibile 13.000 de doze Pfizer pentru imunizarea tuturor persoanelor care se înscriu pe platforma națională.
Centrul de vaccinare de la CRAFT se deschide vineri, la ora 16, cu 30 de fluxuri pentru imunizarea populației. Medicii spun că pot imuniza până la 200 de persoane într-o oră.
„Chiar dacă venim din spital, acolo unde există partea întunecată a acestei epidemii, nu vrem să mai insistăm pe asta, vrem să insistăm pe ce putem obține și chiar putem. Maratonul vaccinării este nu doar expresia acestei durate de 64 de ore continuu în care vom asigura vaccinarea oamenilor, ci și ideea că mergem spre un obiectiv, spre un finish victorios, împreună.”, a spus organizatorul evenimentului, profesorul Dorel Săndesc.
Deja s-au înscris pe platforma de vaccinare inclusiv români care locuiesc în alte țări. Pentru cei care întâmpină dificultăți în ceea ce privește înscrierea pe platformă, voluntarii le stau la dispoziție.
„Sunt cetățeni români care s-au înscris pe platformă deja din Austria, din alte țări, pentru că acolo vor putea fi programați doar din octombrie. Sper ca și oamenii din Timișoara, din Banat, dar din toată țara pentru că înscrierea se face pe platformă, prin telefonare la numărul național, la care se adaugă un număr unde pot suna strict timișorenii. Noi nu vrem să refuzăm pe nimeni. Vrem să le oferim oamenilor posibilitatea să se înscrie pe loc pe platformă și le vom asigura asistență.”, a mai spus Dorel Săndesc.
În proiect sunt implicați 200 de medici și 300 de studenți, toți voluntari.
„Studenții noștri voluntari, la ora actuală sunt atât în spitale Covid, în triaje, în UPU-uri, desfășoară activitate suport pentru Direcția de Sănătate Publică privind statistica medicală și raportările, cu toate acestea s-au mobilizat din nou și vor participa la acest eveniment. Vom putea sta în pandemie încă 10 ani de acum înainte, dacă nu vom atinge un grad de imunizare de masă de minimum 70-80%.”, a declarat și rectorul UMF Timișoara, Octavian Crețu.
Pregătirile au început deja la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, pus la dispoziție gratuit de CCIAT.
„Deja suntem cu 90% cu echipamentele pregătite. Vineri la ora 16 deschidem porțile, deja programatorul este plin pentru ora 16. Avem înaltă tehnologie peste tot, veți fi pe mâini bune, trebuie doar să aveți încredere în noi și să vă alăturați campaniei. Avem o zonă foarte mare de post-vaccinare care va fi supravegheată aproape 1 la 1 de către medici și studenți. Modalitatea este aceeași de înscriere ca la celelalte centre, confirmarea se primește prin SMS.”, a declarat coordonatorul centrului de vaccinare de la CRAFT, medicul Georgiana Bobouțeanu.
Rapelul va fi asigurat tot în cadrul unui eveniment similar. Dacă Maratonul vaccinării se bucură de succes, alte ediții vor putea fi organizate pe viitor.
Maratonul vaccinării este organizat sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, inițiat de Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu”. Evenimentul se va desfășura în perioada 23-25 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri CRAFT Timișoara (Bd. Eroilor de la Tisa, nr. 22).