Fostul târg de vite din Caransebeș se transformă în parc de sculptură. Cu opere de sute de mii de euro! [FOTO/VIDEO]

Sublim, dar greu! Așa a descris directorul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, Simpozionul Internațional de Sculptură Monumentală, vernisat în tabăra de sculptură, în prezența artiștilor, dar și a senatorului Marcel Vela, cel care a inițiat acest eveniment în urmă cu 15 ediții, a primarului Felix Borcean, continuatorul acestui proiect și a numeroși oameni de cultură, dar și oameni direct implicați în organizarea taberei.

Cu un buget redus aproape la jumătate față de anul trecut, ediția din acest an a simpozionului a fost declarată de către criticul de artă Pavel Șușară drept cea mai reușită de până acum, prin faptul că fenomenul de la Caransebeș a depășit voința unuia sau altuia dintre actorii lui.

„Lucrurile s-au ordonat aici în fostul târg de vite prin voință și prin capacitatea de mobilizare a oamenilor. Acest fenomen s-a dezvoltat, a crescut și a ajuns la o maturitate exemplară, cele 40 de țări care au avut reprezentanți la Caransebeș de-a lungul edițiilor desfășurate, indiferent de relațiile dintre ele, aici au intrat într-o altă zonă de semnificație”, a declarat criticul de artă Pavel Șușară, care a mai menționat că valoarea se adaugă de fiecare dată exact cu numărul participanților, însă în acest an, Tanya Preminger din Israel a realizat o sculptură pe care criticul a evaluat-o la peste 200.000 de euro, de departe cel mai reușit monument din toate edițiile.

YouTube video

Primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean, a precizat la finalul acțiunii, că fostul târg de vite, aici unde se desfășoară taberele de sculptură, va fi amenajat ca parc de sculptură. „Am contactat în acest sens mai mulți arhitecți care să-și pună amprenta decisiv asupra acestui spațiu și monumentele să înnobileze terenul care este domeniul public și în trecut avea o destinație total opusă”, a menționat Felix Borcean, adăugând că este deosebit de încântat de declarațiile specialistului în domeniu, Pavel Șușară, precum că ediția din acest an le depășește pe cele precedente.

„Cred că municipiul Caransebeș poate fi mândru de tot ceea ce a realizat, tot ceea ce poate prezenta lumii ca patrimoniu cultural, mai ales că în această ediție s-a realizat o lucrare monumentală extraordinară, așa că cei care mai acuză că banii de la buget se cheltuiesc și pe cultură, trebuie să înțeleagă că investiția este minimă față de zestrea patrimonială pe care o lasă Caransebeșului acești artiști”, a declarat senatorul Marcel Vela, inițiatorul acestui grandios proiect pe vremea când ocupa funcția de primar al Caransebeșului.

Organizatorul taberei de sculptură monumentală, Eugen Petri, a declarat că se simte mândru de toată această reușită și mulțumește pentru aprecieri pentru că nu este ușor să aduni la un loc artiști de pe 3 continente care, indiferent de cultura și tradițiile lor, să se înțeleagă și să muncească cot la cot pentru a realiza un proiect de o asemenea importanță.

„Simt că este cea mai bună ediție și după cum știți suntem lideri în ceea ce privește organizarea taberelor de sculptură monumentală din țară. Îmi doresc o continuitate pentru că anul viitor va fi ultima ediție în travertin și urmează alte trei, însă în metal”, a menționat maestrul Eugen Petri.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157683394498214″]

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/