„Balul pompierilor”, la 50 de ani de la premieră! Comedia neagră deschide conferințele Peripatetica 2017 de la Oravița

explo 1000x200

S-a dat startul ediției 2017 a conferințelor „Peripatetica”, manifestare devenită tradițională pentru orașul Oravița. După o călătorie interesantă pe ruta de cale ferată Oravița-Anina și expuneri de arheologie și istorie industrială, seara se va încheia cu o proiecție de film de gală: „Balul pompierilor”.

La 50 de ani de la premieră, „Ceau, Cinema!” propune o proiecţie aniversară a filmului clasic „Balul pompierilor”, ultima realizare a lui Miloš Forman înainte de a părăsi Cehoslovacia pentru Statele Unite. Devenit un mare succes de public şi nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, „Balul pompierilor” este o savuroasă comedie neagră, care a fost văzută ca o alegorie antitotalitară.

În avanpremiera festivalului de la Timișoara, care va avea loc în intervalul 20-23 iulie, „Ceau, Cinema!”, cu sprijinul Centrului Ceh din București, oferă spre vizionare acest film de referință și publicului din Oravița, în cadrul Conferințelor Peripatetica 2017. Proiecția va avea loc la Teatrul Vechi, joi, de la ora 18.00.

Festivalul „Ceau, Cinema!” a programat la ediția din acest an și alte trei mari filme realizate de reprezentanți de seamă ai Noului Val ceh:
„Margaretele” (1966), aparținând regizoarei Vera Chytilová; „Sătucul meu drag” (1985), realizat de celebrul Jirí Menzel; „Despre ospăţ şi oaspeţi” (1966), opera altui autor emblematic al Noului Val ceh, Jan Němec.

„Mulțumim Centrului Ceh din București pentru suportul acordat”, spune Maria Dragomirescu, unul dintre organizatorii evenimentului.

Pentru programul complet al conferințelor Peripatetica din acest an, accesați linkul: https://sites.google.com/site/peripateticaoravita/program

banner 970 x 250