Fostul primar al Timișoarei, condamnat la închisoare! Robu: ”Mă dezamăgește domnul Ciuhandu”

Procesul finanțării din bani publici a Poli Timișoara, cea deținută de Marian Iancu, s-a finalizat cu verdicte diferite față de cea a dat prima instanță. Curtea de Apel Timișoara a dictat sentințe de închisoare cu suspendare pentru patru persoane, între care și primarul Gheorghe Ciuhandu. Faptul că celor patru li se și impută prejudiciu a  devenit, cumva, un fel de măr al discordiei între vechiul și actualul edil. 

Concret, au primit trei ani cu suspendare fost secretar al primăriei timișorene, Ioan Cojocari, inculpat și de prima instanță, dar și Gheorghe Ciuhandu (fostul primar al Timişoarei), a Smarandei Haracicu (fostă directoare economică) şi a Violetei Mihalache (fostă directoare a Direcţiei de Comunicare), condamnați de  Curtea de Apel. De la cei patru trebuie să se recupereze prejudiciul, unul imens, de 27 de milioane de lei, plus penalități și dobânzi. Fostul viceprimar Adrian Orza, Dumitriu Delia, Dimitriu Mariana, Martin Staia, Alina Pintilie, Munteanu Mirel şi Nicuşor Miu au fost achitați. Gheorghe Ciuhandu a declarat pentru Adevărul că se consideră nevinovat, așa cum a stabilit și prima instanță și cum au stabilit la vremea respectivă juriștii primăriei, dar și Prefectura Timiș, care nu a atacat decizia în instanță.

Nicolae Robu a recunoscut și el, indirect, că primarul era obligat să pună în aplicare o hotărâre de consiliu local, dar crede că nu simpla semnătură le-a adus condamnările celor patru. ”Nu cunosc toate aspectele din ceea ce a făcut obiectul procesului. Dar nu cred că pentru o simplă semnătură s-au dat aceste pedepse. Eu cred că au fost probleme cu deconturile. Nu vreau să comentez, pentru că efectiv nu știu cum stau lucrurile. Am discuta în orice caz în mai multe rânduri subiectul acesta. De principiu, primarii și executivul primăriei, în momentul în care se adoptă o hotărâre de consiliu local, clar sunt obligați să o pună în practică. Dacă nu o pun, asta se cheamă infracțiune! Dacă hotărârea e ilegală, nu e normal să fie trași la răspundere cei care au obligația de a o pune în practică. Aici vorbim de o chestiune de sistem legislativ”, a precizat Robu.

Tot în Adevărul, Ciuhandu spune că Robu a greșit că s-a constituit parte civilă în dosar, deoarece nu are la bază o hotărâre de consiliu local care să dispună asta. Edilul spune că e dezamăgit că fostul primar a putut spune așa ceva. ”Mă dezamăgește din nou domnul Ciuhandu. Dânsul a fost prezent în sala de judecată când eu am chemat martor și când am explicat cum stau lucrurile, eu am avut o intervenție în termeni destul de expliciți. Eu zic că a fost în favoarea domnului Ciuhandu că nu a fost pedepsit. Dânsul a trimis o adresă către Primăria Timișoara prin care a cerut să se pronunțe dacă se constituie sau nu ca partea civilă pentru recuperarea prejudiciului. Eu am cerut Consiliul Local să se pronunțe și a refuzat. Mie mi s-a părut că noi nu putem sta indiferenți la o asemenea speță. Răspunsul pe care l-am dat a fost că primăria se va constitui parte civilă în măsura în care prejudiciul va fi stabilit de o instanță de judecată. Eu nu am spus niciodată că prejudiciul este cel considerat de Curtea de Conturi sau de DNA”, a mai precizat Robu.

Tot pentru finanțarea Politehnicii lui Iancu au primit condamnări cu suspendare și recuperarea prejudiciului de la cei vinovați din cadrul Consiliului Județean Timiș, deoarece și această instituție a finanțat clubul în perioada când echipa juca în cupele europene. La vremea discuțiilor de finanțare de la autorități, șeful Direcției Fiscale a primăriei, Adrian Bodo, a spus în ședința de consiliu local că nu este legal să se dea bani la o societate pe acțiuni.

 

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/