Gala Excelenței Bănățene, la o nouă ediție! S-a dat startul înscrierilor!

S-au deschis înscrierile ediției a VI-a a Galei Excelenței Bănățene. Evenimentul din acest an este dedicat comemorării a 30 de ani de la Revoluția Română declanșată în Banat, la Timișoara. 

Gala Excelenței Bănățene, un eveniment care are ca scop promovarea valorilor, va avea loc și în acest an, dar ediția va fi una aparte. „Momentul Revoluției Române are o conotație specială în simbolistica Galei Excelenței Bănățene, evenimentul având loc în ultima sâmbătă înainte de data de 16 decembrie. Exact așa cum premiile Nobel sunt decernate, în fiecare an, în ziua de 10 decembrie, data morții lui Alfred Nobel, în mod similar, Gala Excelenței Bănățene este legată de cea mai importantă dată, probabil, din istoria Timișoarei, când, prin declanșarea Revoluției Române, capitala Banatului a readus libertatea, democrația și lumina în România”, au transmis reprezentanții evenimentului.

Cei care doresc să participe la ediția din acest an se pot înscrie până în 20 noiembrie. Succesul și recunoașterea evenimentului sunt asigurate prin existența unor criterii certe de înscriere a candidaților, criterii de eligibilitate și de departajare. Premiile pot fi acordate pentru întreaga activitate a candidaților sau pentru un succes deosebit, remarcabil, înregistrat în ultimul an. Fiecare comisie a fost constituită din cinci personalități în domeniu, prin eliminarea conflictelor de interese și asigurarea independenței comisiilor, fără nicio influență din partea candidaților sau a sponsorilor.

„Criteriile de eligibilitate (ROLL) pentru ca un candidat să se înscrie în competiție sunt în număr de patru. RIGHT: Candidatul își trăiește propriile valori, dând dovadă de integritate personală și de înalte standarde morale: este dedicat excelenței, performanței, perseverentei, viziunii, fiind liber de prejudicii aduse umanității, țării, Banatului sau Timișoarei, liber de implicații în conflicte sau scandaluri în curs, liber de condamnări penale sau cercetări penale în curs, liber de implicații în rețele infracționale sau teroriste, liber de discriminări de naționalitate, rasă, religie, sex sau altă natură”, au mai transmis reprezentanții Galei.

Cele 10 premii decernate în Gala Excelenței Bănățene sunt:

Premiul „Traian Lalescu” – pentru matematică, informatică și științele naturii;

Premiul „Traian Vuia” – pentru științe inginerești;

Premiul „Petru Drăgan” – pentru științe biologice și biomedicale;

Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești” – pentru științe agronomice și medicină veterinară;

Premiul „Cornel Olariu” – pentru științe sociale, economie și antreprenoriat;

Premiul „Eugen Todoran” – pentru științe umaniste și arte;

Premiul „Solidaritatea” – pentru responsabilitate socială;

Premiul „Iolanda Balaș-Soter” – pentru performanțe deosebite în sport;

Premiul „Coriolan Brediceanu” – pentru performanțe deosebite în educație;

Premiul „Eftimie Murgu” – pentru promovarea imaginii Timișoarei și a Banatului;

Peste 50 de personalități ale Timișoarei și Banatului au fost laureați ai celor cinci ediții precedente. Printre aceștia se află Ioan Talpoș, Margit Șerban, Doru Julean, Valeriu Tabără, Simona și Victor Neumann, Simona Amânar, Ada Hausvater sau Dan Poenaru.

În ediția 2018 au primit statutul și distincția de Ambasadori ai Excelenței organizațiile: Metaltim (Prim Ambasador al Excelenței), Marea Lojă Națională din România, Cluburile Rotary din Timișoara, Fartud, PKF Econometrica, Asociația Femeilor Antreprenor din România, Ernst & Young, Nagarro, Sipa Engineering, Flexik, ZF TRW.

De asemenea, un număr de 50 de companii și organizații au susținut proiectul ca Drept Susținători ai Excelenței, la nivel platinum, gold sau silver. Companiile și organizațiile interesate să se înscrie pentru statutul de Ambasador al Excelenței sau Drept Susținător al Excelenței, pot obține informații contactând organizatorii pe galaexcelenteibanatene@gmail.com

Gala Excelenței (Academice) Bănățene este organizată de Academia Română filiala Timiș și cele patru prestigioase universități de stat din Timișoara (Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, în parteneriat cu Marea Lojă Națională din România). Cele zece premii acordate de către Gala Excelenței Bănățene, în valoare cumulată, netă, de 100.000 de lei, este susținută prin parteneriatul cu zece prestigioase companii și organizații, distinse cu titlul de Ambasadori ai Excelenței.