Foștii șefi din Jandarmerie și Poliție, lideri de grup infracțional, rămân arestați în dosarul armelor! Sunt pericol public!

Ioan Pop, Nicolae Cernea și alți trei inculpați rămân în arest preventiv după ce Curtea de Apel Timișoara le-a respins contestația formulată de aceștia împotriva deciziei Tribunalului Caraș-Severin. 

Procurorii DIICOT au prezentat și de data asta o serie întreagă de motive pentru care cei care au pus arme cu încălcarea gravă a legii în mâinile oricui trebuie să stea încătușați. Astfel, organele de cercetare penală au subliniat că persoana inculpatului Ioan Pop reprezintă un pericol social concret sporit întrucât a utilizat cunoștințele obținute în cariera profesională reprezentând o armă militară, Jandarmeria, pentru crearea unei școli ce servea unor indivizi care-și doreau arme, dar care nu erau dispuși să frecventeze cursurile teoretice sau orele de mânuire a armamentului. „Gravitatea infracțională este sporită și de faptul că în mod cert un asemenea om cu o carieră militară avea pe plan subiectiv prezentarea consecințelor negative a faptelor sale”, subliniază DIICOT.

Lăsarea în libertate a inculpatului Nicolae Cernea, al doilea ca rol determinant în grupul infracțional, ar fi prezentat pericol social concret pentru ordinea publică, având în vedere că acesta a săvârșit cu intenție fapte grave vizând infracțiuni grave precum constituirea unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, fals intelectual și favorizarea făptuitorului, infracțiuni considerate grave atât prin valorile sociale ocrotite prin norme de incriminare, cât și prin modul de comitere a lor în sensul că în săvârșirea faptelor inculpații au acționat cu intenție conștientizând urmarea socialmente periculoasă gravă, au acționat într-un grup organizat. „Faptele comise de Cernea Nicolae au un caracter socialmente periculos sporit având în vedere că acesta era colonel în rezervă, a ieșit la pensie de la serviciul SAESP Caraș-Severin și ca atare avea clar pe plan subiectiv reprezentarea consecințelor faptelor sale”, arată DIICOT.

De asemenea pericolul social concret este dat și de numărul mare al persoanelor racolate și favorizate în obținerea permisului de port armă fără drept și de faptul că au înțeles să săvârșească același gen de infracțiuni o lungă perioadă de timp cu implicarea unui număr mare de persoane.

Procurorii mai spun că privarea de libertate a inculpaţilor era necesară pentru că datorită cunoștințelor adunate de-a lungul timpului toți cei cinci inculpați sunt persoane cu autoritate și pot influența strângerea de date necesare finalizării urmăririi penale, sunt persoane care au cunoștințele necesare accesării sistemelor informatice, putând interveni în aplicațiile ce urmează să fie accesate pentru strângerea de probe, sunt persoane care prin lăsarea în libertate pot afecta urmărirea penală prin intimidarea colegilor de serviciu (martori/suspecți).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/