Fost lider al PNL Timiș, scos din schemă la alegerile locale: „Există riscul derivelor totalitare tocmai în anul în care celebrăm 30 de ani de la Revoluția Română”

untitled design set 970x90 px

Viorel Coifan, fostul lider al liberalilor timișeni și președinte al administrației județene, va sesiza conducerea centrală a PNL, nemulțumit de modul în care s-au întocmit listele cu candidații pentru Consiliul Județean. Viorel Coifan nu se regăsește între  numele propuse de liberali pentru alegerile locale din septembrie. 

Fostul președinte al PNL Timiș reclamă faptul că nu s-au respectat criteriile stabilitate în întocmirea listei cu candidații pentru CJ Timiș. Coifan susține că a existat o înțelegere, în urma negocierilor dintre primarii grupați în GRAL și președintele PNL Timiș, potrivit căreia pe jumătate din listă ar fi trebuit să se regăsească nume propuse de acești edili locali, iar restul – propuși de Biroul Permanent Județean. Aspiranții la încă un mandat – dintre consilierii județeni în funcție – ar fi trebuit să prezinte un raport de activitate, spune Coifan.

„Politica nu este farmacie, dar nici joc supus hazardului și bunului plac al unuia sau altuia dintre vremelnicii conducători. (…) Statutul PNL prevede ca listele de candidați, votate în Biroul Permanent Județean, să fie prezentate spre validare unui organism ierarhic superior denumit Colegiul Director Județean. (…) Abia după aceea listele pot fi făcute publice. Această prevedere statutară nu a fost respectată.

Prin urmare, în calitatea mea de membru de partid, fost președinte al organizației între 1992-2000, voi sesiza Biroul Permanent Național și, evident, pe președintele Ludovic Orban. Nerespectând Statutul și practicile democrate de aplicare a lui, există riscul derivelor totalitare tocmai în anul în care celebrăm 30 de ani de la Revoluția Română, începută aici în Timișoara. Francisco Goya spunea «Somnul rațiunii zămislește monștrii». A sosit momentul redeșteptării. Îi rog pe colegii din BPJ să reflecteze la ceea ce am prezentat, și să înțeleagă că demersul meu este unul onest făcut de un om pentru care libertatea este o valoare sacră, care le respectă opțiunile dar nu suportă jocurile de culise mai ales când acestea pot produce repercusiuni grave asupra onorabilității PNL”, și-a explicat Viorel Coifan gestul.

Primarul Nicolae Robu, președintele PNL Timiș, a publicat vineri lista de candidați cu care liberalii se înscriu în cursa pentru CJ Timiș la alegerile din septembrie. Primul pe listă este Alin Nica, candidatul la șefia CJ Timiș, urmat de Ciprian Bogdan și de fostul pedelist Alin Popoviciu. În listă se regăsește și Călin Roman, fiul cel mic al primarului din Deta, condamnat la închisoare cu executare în 2013, implicat fiind într-o altercație între două grupuri de tineri, dar și Iosif Nicoară – fostul şef al Biroului de combatere a infracţionalităţii transfrontaliere din cadrul Poliţiei de Frontieră Timiş, al cărui nume a apărut în dosarul șpăgilor de la Vama Moravița. Astăzi liberalii au făcut o modificare în lista pentru CJT. Alin Nica s-a retras de pe primul loc, astfel că lista va fi deschisă de Ciprian Bogdan, urmat de Alin Popoviciu şi Nicolae Bitea.

Viorel Coifan este membru PNL din 1990. A fost președintele PNL Timiș în perioada 1992-2000 și șeful CJ Timiș pentru două mandate, între 1992-2000.  Coifan a fost deputat în legislatura 2000-2004, consilier județean între 2008-2012, ales și în mandatul actual – 2016-2020.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/