Liberalii din Timiș au întocmit lista candidaților pentru Consiliul Județean. Cine sunt cei impuși pe primele locuri?

Liberalii au stabilit care sunt candidații cu care se înscriu în cursa pentru Consiliul Județean Timiș la alegerile locale din această toamnă. Primul pe listă este Alin Nica, candidatul PNL la președinția CJ Timiș. El este urmat de Ciprian Bogdan, fost director al Spitalului Județean din Timișoara, și de fostul pedelist Alin Popoviciu. 

Alin Nica deschide lista candidaților liberali pentru CJ Timiș. Pe locul doi se află Ciprian Bogdan, iar pe trei – Alin Popoviciu. Pe listă mai sunt, în această ordine: Nicolae Bitea, directorul Societății de Transport Public Timișoara, Alexandru Proteasa, Cosmin Costa, director RAR Timiș, Mihai Anghel, Lucian Blaga, Dan Sarmeș, Cosmin Buboi, Marius Hiticaș, Călin Roman – fiul cel mic al primarului din Deta, condamnat la închisoare cu executare în 2013, implicat fiind într-o altercație între două grupuri de tineri, Liviu Cocean, Mihaela Calescu și Marin Popescu, inspectorul școlar general al județului Timiș. 

Pe poziția nr. 16 intră Mihăiță Bojin, urmat de: Ciprian Trocan, Andrei Cotețiu, Cosmin Lazăr, Constantin Buzatu, Sorina Ciurlea, Eugen Grigoroiu, Iosif Nicoară – fostul şef al Biroului de combatere a infracţionalităţii transfrontaliere din cadrul Poliţiei de Frontieră Timiş, al cărui nume a apărut în dosarul șpăgilor de la Vama Moravița, Elena Samoilă, Fuicu Nicolae, Sorin Cociobea, Patriciu Rușeț, Vasile Ciuruș, Rodica Boancăș, iar pe locul 30 – Ioan Delvai. 

Pe de altă parte, lista pentru Consiliul Local Timișoara este deschisă de actualul viceprimar liberal Dan Diaconu, urmat de Cătălin Iapă – fostul consilier al primarului Nicolae Robu, în prezent secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Raul Ambruș, Simion Moșiu, Lorenzo Barabaș, Adrian Lulciuc, Sandru Ștefan, Daniela Mariș, Lucian Căldăraru și Cosmin Tabără. Pe listă mai sunt: Cristian Miclăuș, Vasile Vesa, Grigore Grigoriu, Alin Sîrbu, Lavinia Hogdea, Adrian Colhon, Mihai Nastasiu, Gordana Barb, Alexandru Mateuț, Alin Bătrîn și Gabriel Cruciat.

În Consiliul Județean Timiș vor fi, în mandatul 2020-2024, 36 de consilieri, raportat la cei 758.380 de locuitori, iar CL Timișoara va funcționa cu 27 de consilieri, raportat la cei 325.363 de locuitori.

Conform legii, consiliile locale și cele județene se aleg pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale, în timp ce primarii și președinții de CJ-uri se aleg pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal. Viceprimarii și vicepreședinții de consilii județene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv județene.

În Timiș, 628.463 de alegători sunt așteptați la urne în 27 septembrie în cadrul alegerilor locale.