Polițiștii au condus la audieri 7 persoane, din Reșița, Băile Herculane și Timișoara, însă niciuna dintre acestea n-a fost arestată preventiv. Așadar, oamenii sunt liberi în continuare să profaneze istoria județului.
Cel mai probabil, traficanții vizați de oamenii legii funcționau ca o rețea, ceea ce explică ampla acțiune a polițiștilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Dacă în urma perchezițiilor de acum aproximativ o lună oamenii legii au ridicat obiecte dacice, de această dată în ecuație intră fosile de animale preistorice și sute de kilograme de flori de mină.
„E o acțiune importantă că se recuperează aceste bunuri, dar legislația trebuie schimbată și înăsprită în privința acelora care dețin detectoare. Ar trebui să se elaboreze o decizie prin care cei care dețin astfel de detectoare să fie însoțiți de un reprezentant al Direcției de Patrimoniu. Problema braconajului siturilor arheologice a fost discutată în ședința celei mai recente Comisii Naționale de Arheologie la București, propunându-se un set de măsuri care să fie prezentate conducerii Ministerului Culturii”, a spus Dumitru Țeicu, directorul Muzeului Banatului Montan din Reșița, ai cărui specialiști au acordat consultanță polițiștilor pentru identificarea bunurilor de patrimoniu.
„În special, s-au ridicat obiecte care țin de patrimoniul arheologic și paleontologic, adică fosile. Muzeul a acordat sprijin serviciului de Investigații Criminale și acțiunea a avut ca efect ceea ce v-am spus. Acțiunea este mai amplă, detalii nu vă pot oferi, însă ceea ce s-a identificat sunt bunuri de patrimoniu și asta înseamnă că sunt valoroase pentru țară, nu doar pentru muzeu”, a spus Ana Cristina Hamat, arheolog în cadrul Muzeului Banatului Montan Reșița.
Numai în Caraș-Severin 52 de persoane dețin detectoare de metale prețioase, iar specialiștii sunt îngrijorați că la nivelul țării este vorba despre câteva sute de cetățeni care pot cerceta liberi în situri, din cauză că legea nu este reglementată în domeniu.
Industria de cybersecurity a trecut de mult de granița unui simplu „lux” tehnologic, a devenit o necesitate absolută într-o lume interconectată, în care riscurile și atacurile cibernetice se multiplică...
Un bărbat de 64 de ani a ars în această dimineață la Caransebeș. Cercetările sunt în desfășurare. La ora 07:55, Poliția Caransebeș a fost sesizată prin apel la numărul...
CYBER FORUM 2024 – Timișoara devine capitala securității cibernetice, pe 14-15 noiembrie, 2024
Spații comerciale din centrul Timișoarei, scoase la licitație
Prețul corect la Cluj: un apartament costă cât o scară de bloc
Moșnița Nouă, Moșnița Veche și alte șase localități din Timiș rămân fără apă!
Tel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281