„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” deschide apelul de proiecte civice la Lugoj

kv2 fondul pentru un viitor mai bun lugoj

Federația Fundațiile Comunitare din România și Lidl România dau startul la programul național de finanțare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” în 5 orașe din țară, printre care și Lugoj. Aflat la ediția a III-a, programul național oferă finanțări nerambursabile în valoare totală de peste 1.225.000 lei și mentorare celor mai bune soluții la provocări de mediu și educație.

Pe plan local, programul este coordonat de Fundația Comunitară Timişoara și dispune de 245.000 lei, oferiți de Lidl România pentru granturi care pot fi obținute pe bază de concurs, la care pot aplica, în perioada 24 noiembrie – 20 decembrie 2021, organizații non-guvernamentale şi grupuri de inițiativă, inclusiv grupuri de părinți, de cadre didactice sau grupuri de locatari, care vor desfășura activitățile propuse în municipiul Lugoj.

Direcțiile de intervenție ale programului la Lugoj au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă, în urma unui proces de consultare și cartare a nevoilor din comunitate. Programul își propune să susțină idei de proiecte pentru protecția mediului sau de îmbunătățire a spațiului urban comun, spații pe malul râului Timiș, alte spații comunitare în cartiere sau instituții publice unde publicul nu are momentan acces, care vor conține totodată şi o componentă de educație şi participare comunitară.

leader board 728 x 90 px

Inițiative precum amenajarea de spații comunitare de recreere, joacă și învățare non-formală, grădini urbane comunitare, spații verzi experimentale și alte idei ce contribuie la reconectare şi socializare pot primi finanțare și mentorare pe parcursul implementării.

Sunt încurajate proiectele realizate în parteneriat între grupuri, organizații, unități de învățământ care propun activități complementare ce contribuie la întărirea relațiilor în comunitate. Vor avea prioritate proiectele realizate în rețele de organizații, care au o componentă clară de protecție a mediului sau de îmbunătăţire a unui spațiu public urban și care sunt, totodată, axate pe educație. De asemenea, sunt așteptate proiectele care, prin intervenții în spațiul public adresate unui număr cât mai mare de beneficiari, pot fi crescute la o scară mai mare pentru mai mult impact și sunt ușor transferabile.

În perioada 25 noiembrie – 15 decembrie potențialii aplicanți pot opțional să lucreze împreună cu echipa Fundației Comunitare Timișoara în formatul unui Incubator de proiecte. Acesta este un mecanism de sprijin pentru organizațiile și grupurile de inițiativă, prin care să-și dezvolte ideea într-un proiect fezabil, cu șanse de finanțare. În același timp, rolul incubatorului este și acela de a aduce împreună echipele care au idei pentru Lugoj pentru a crea posibile sinergii în planificarea propunerilor de proiecte. Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către o echipă neutră și avizată, alcătuită din reprezentanți ai sectorului guvernamental, nonguvernamental și cel privat, pe baza criteriilor stabilite în Ghidul de finanțare.

„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități a arătat deja la Timişoara că există un potențial de implicare comunitară care așteaptă să fie activat. Mergem mai departe, la Lugoj, cu încrederea că vom descoperi soluții civice noi și relevante pentru comunitatea locală. Prin acest program de finanțare ne dorim să creștem capacitatea grupurilor și organizațiilor din Lugoj de a adresa mai bine nevoile comunității locale și de a colabora între ele pentru creșterea impactului acţiunilor lor.”, a declarat Daniela Chesaru, director executiv Fundaţia Comunitară Timişoara.

Detalii despre programul de finanțare și alte materiale necesare procesului de aplicare pot fi accesate pe website-ul programului, pe site-ul Fundației Comunitare Timişoara și pe pagina de Facebook națională și locală a programului.

În primele două ediții, programul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” desfășurat simultan în alte 11 orașe din țară a finanțat 84 de inițiative locale cu o mobilizare impresionantă.