„ÎMBĂTRĂNIRE SĂNĂTOASĂ ȘI DEMENȚĂ – O viață mai bună”

morosoi

Proiectul „ÎMBĂTRĂNIRE SĂNĂTOASĂ ȘI DEMENȚĂ – O viață mai bună” a fost finanțat  prin intermediul Programului Interreg-IPA de cooperare Transfrontalieră România-Serbia și a fost derulat de Spitalul Județean de Urgență Reșița și Spitalului de Boli Psihice Vrsac-Serbia, lider de proiect.

Valoarea totală a proiectului  este de peste 1 milion 750 de mii de euro, din care Spitalului Județean de Urgență Reșița i-au revenit peste 470 de mii de euro.

Prin intermediul acestui proiect Spitalul Județean de Urgență din Reșița a achiziționat aparatură medicală în valoare de preste 370 de mii de euro în vederea asigurării unor servicii medicale de calitate, a unui tratament eficient în scopul vindecării bolii și asigurarea unei calități sporite a vieții.

dana tulbure

Proiectul este unul extrem de important ținând cont de  faptul că Demenţa a devenit o problemă majoră de  sănătate publică la nivel global, în multe ţări tratarea şi îngrijirea bolnavilor cu demenţă se consideră a fi o prioritate naţională, investindu-se în cercetare, educaţie sanitară, asistenţă şi servicii sociale. Costul social al demenţei este foarte mare, fiind suportat atât  de către familie cât şi de către societate.  S-a constatat că cca 3% din populaţia cu vârstă  cuprinsă între 65-74 ani, 19% din grupa de vârstă 75-84 ani şi aproape 50% din cei  peste 85 ani, prezintă demenţă.

carte morosoi

Pentru familiile bolnavilor cu demență îngrijirea acestora poate fi extrem de dificilă. Din acest motiv în cadrul acestui proiect pe lângă aciziționarea de aparatură medicală   au fost organizate mese rotunde destinate specialiștilor în domeniu, seminarii de informare în comunități izolate din Caraș Severin, s-a tipărit o carte de specialitate: ”Factori de risc modificabili și prevenirea demenței”, s-a realizat un  soft X Demența și   un studiu statistic privind incidenţa Demenţei şi a Factorilor de risc modificabili ai acesteia, la pacienţii internaţi în cadrul SJUR”.

librimir

librimir

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/