Folkistul Cristian Buică, cetățean de onoare al Reșiței. Unde îl puteți vedea cântând?

Consilierii locali au aprobat, marți, în unanimitate, acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Reșița cantautorului Cristian Buică.

„Le mulțumesc domnului primar, domnului viceprimar, consilierului Costel Mihăilă, care a inițiat proiectul de hotărâre, precum și celorlalți consilieri locali pentru încrederea pe care mi-au acordat-o și pentru acest titlu, care mă onorează, dar mă și obligă, cel puțin în aceeași măsură ca și până acum. Promit ca și pe viitor, peste tot pe unde voi merge, numele municipiului Reșița să fie ridicat la rang de cinste. După cum știți, am și compus un cântec, care se numește – Reșița mea – și care se cântă cam peste tot unde se cântă muzică folk”, a declarat cantautorul Cristian Buică, prezent în sală la ședințe a Consiliului Local în cadrul căreia s-a aprobat decernarea titlului. La o dată ce va fi stabilită ulterior, într-un cadru festiv, acestuia îi va fi înmânată și distincția.

Cristian Buică s-a născut pe data de 6 mai 1960 și a cântat începând de la vârsta de 14 ani. În anul 1977 s-a înscris în Cenaclul „Atheneum” din Reșița, unde, cu ocazia unui turneu l-a cunoscut pe folkistul Mircea Florian, o personalitate marcantă a genului, care și-a pus amprenta asupra viitorului artist. Determinantă, însă, a fost întâlnirea cu Adrian Păunescu, cel care l-a remarcat la Festivalul „Baladele Dunării” de la Galați, moment în care și-a făcut și loc în Cenaclul Flacăra, de unde a fost nelipsit până la desființarea acestuia.

În anul 1986, Cristian Buică a înființat la Reșița Cenaclul „Focuri vii”, la care au aderat mulți dintre tinerii interpreți de muzică folk din municipiu. Astfel, a devenit o prezență activă și apreciată în viața de concert a țării. În 1987, a cântat timp de o lună și jumătate în deschiderea concertelor formației Iris. Tot el este cel care a înființat și Clubul Artei Tinere, alături de care a participat la spectacole alături de mari artiști ai țării, precum Radu Beligan, Leopoldina Bălănuță, Marin Moraru, Horațiu Mălăiele, Stela Popescu, Alexandru Arșinel și Anda Călugăreanu. După ce Adrian Păunescu a redeschis seria spectacolelor cu noul Cenaclu „Totuși Iubirea”, Cristian Buică a reintrat în marele circuit. Cele mai multe dintre piesele sale sunt scrise pe versurile poeților reșițeni.

Dacă doriți să îl vedeți pe folkist cântând live, o puteți face în fiecare seară de marți la birtul colegului nostru Dan Popoviciu, Tzompy, amplasat la subsolul clădirii IJP din centrul Reșiței. Concertele încep cu mare punctualitate și sunt de o înaltă ținută artistică.


Comments

  1. Misu says:

    Felicitari.
    Sunt convins ca meriti toate cuvintele frumoase scrise despre tine si imi permit sa adaug ca ti-ai pastrat sufletul curat pe care-l stiu de cand eram copii in ciuda incercarilor grele prin care ai trecut.
    M-as bucura mult sa te revad cantand la caminul din Ocna de Fier.
    Iti doresc multa sanatate si te salut cu prietenie si tot respectul cuvenit.
    Misu Buluc

  2. brigadier says:

    Cristi Buica,meriti cu prisosinta acest titlu,o sa bem o bere la Dan si o sa ne amintim si de Dana(Dzeu s-o odihneasca) si de IGOR si de brigazile artistice(cu adevarat).Caldura de la suflet si de la ..calorifer!(pt. la iarna)

  3. ulmu john says:

    Pai daca le-a dat la popi, care, cu “profesionalism”, si-au ingropat concitadinii si au acceptat,( cu greu), o MICA atentie,atunci sa fie bine primit un asemenea gest!Veniti la strumfi, unde Cristi o sa faca spectacol!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/