Focar COVID-19 la Spitalul Municipal din Timișoara! Pacienta zero a decedat!

untitled design set 970x90 px

Șapte persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2 după ce o pacientă care nu a prezentat simptome și a fost testată inițial negativ a răspândit virusul în secția de Hematologie a Spitalului Municipal din Timișoara. Ulterior a decedat la Spitalul „Victor Babeș”.

Pacienta zero s-a prezentat în Clinica de Dermatologie la sfârșitul lunii iunie, a fost testată, iar după confirmarea rezultatului negativ a fost transferată în secția de Hematologie. Nu a prezentat simptomatologie COVID-19, iar cu rezultatul negativ la pachet, a fost tratată conform protocolului emis de Ministerul Sănătății care prevede purtarea echipamentului medical obișnuit.

„După câteva zile de la internare s-a externat la cerere. Precizez că, în tot acest interval de timp, nu a prezentat niciun fel de suspiciune de infecție cu coronavirus. După 24 de ore de externare la cerere, s-a prezentat în UPU la Spitalul Județean cu simptome respiratorii destul de severe, dispnee, saturație de oxigen scăzută. A fost recoltată PCR, dar fiind pacientă hematologică proaspăt externată a fost trimisă către Clinica de Hematologie, internată într-un salon-tampon”, a declarat, pentru Express de Banat, Dan Malița, managerul Spitalului Municipal.

Rezultatul celui de-al doilea test a fost pozitiv, astfel că pacienta a fost transferată la Spitalul „Victor Babeș” unde a și decedat. Pentru că virusul este extrem de contagios, acesta s-a răspândit rapid în rândul persoanelor care au avut contact direct cu aceasta.

„Infectarea personalului medical și a celorlalte colege de salon s-a produs la prima internare a doamnei. Au fost infectate două infirmiere și trei asistente medicale probabil care au îngrijit în mod direct pacienta în diverse ture. Ieri au fost testate PCR și rezultatele au ieșit pozitive. Cele două infirmiere sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase, iar cele trei asistente sunt izolate la domiciliu. Toate cele cinci sunt asimptomatice”, a mai precizat Dan Malița.

publicitate ziar expresb 1000x100

Pe lângă cadrele medicale, au fost confirmate pozitiv și două colege de salon ale pacientei zero.

„Una dintre ele, fiind compensată hematologic a fost transferată la Spitalul „Victor Babeș” și de aici mai departe la Spitalul CF unde este internată. Ambele paciente sunt asimptomatice. Cealaltă, mai gravă din punct de vedere hematologic, nu are niciun simptom clinic respirator, dar a rămas internată la noi într-un compartiment dedicat pacienților COVID-19. Este monitorizată atât din punct de vedere hematologic, cât și din punct de vedere al infecției. Reglementările actuale ale Ministerului Sănătății presupun echipament obișnuit de spital. Nu am avut nicio posibilitate să ne dăm seama că ceva nu e în regulă. A fost multă vreme asimptomatică timp în care a putut să îi contamineze pe ceilalți. Asta este boala în sine, iar din punctul meu de vedere este foarte gravă pentru că pacientul asimptomatic poate să transmită mai departe virusul”, a mai spus Dan Malița.

Personalul medical a fost testat, dar nu a mai fost depistat niciun caz, însă, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Timiș, ancheta epidemiologică este în desfășurare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/