„Foc nestins“, expoziție de fotografie, marca Daniel Pușcău

Manifestările prilejuite de aniversarea a 250 de ani de industrie la Reșița au continuat joi după-amiază la Muzeul Banatului Montan. Este vorba de vernisajul expoziției de fotografie „Foc nestins”, cu lucrări semnate de Daniel Pușcău și de cursanții clasei de artă fotografică ai Școlii Populare de Arte și Meserii „Ion Românu” din Reșița.

Alin Daniel Bugariu, Dariana Armanca, Denis Elchescu, Doru Bănică, Ioana Bănică, Denis Țară, Diana Ciorbă, Karina Tincul, Oana Florea, Victor Ghițescu, Doru Goșnea, David Ghilea, Petru Dragomir, Simona Hurduzeu și Răzvan Ciuvelic. Toți cei enumerați sunt tineri talentați, despre care vom mai auzi în timp și ale căror lucrări fotografice au fost expuse ieri, la Muzeul Banatului Montan din Reșița.

Expoziția reprezintă un eveniment în sine, deoarece cuprinde instantanee inedite surprinse de autori în cele două foste mari întreprinderi din Reșița și Banat: CSR (actualul TMK) și UCMR. Pe simeze se regăsesc portrete de muncitori, secvențe din procesul de producție al celor două companii, precum și imobile care fac parte din ceea ce a mai rămas în picioare din patrimoniul industrial al acestor locuri. O expoziție-mărturie a unor vremuri în care prezentul pare ruda săracă a trecutului pe care îl sărbătorim în aceste zile.

Pe de altă parte, expoziția deschisă la Muzeul Banatului Montan reprezintă un mic omagiu adus de Daniel Pușcău bunicilor săi, truditori o viață în cetatea focului nestins.

Din păcate, așa cum remarca cu amărăciune maestrul-fotograf Flavian Savescu, deși vernisajul este strict legat de cei 250 de ani de industrie la Reșița, oficialitățile locale – primar și viceprimari – nu au onorat manifestarea. În schimb, au fost prezenți mulți tineri, unii fiind la prima lor experiență de acest gen, semn că acolo unde se dorește și se muncește cu râvnă se poate orice.