Alianța Vestului pentru Sănătate Publică, prima de acest fel din țară, a luat naștere cu scopul de a implementa diferite strategii necesare pentru îmbunătățirea activității sectorului sanitar din regiunea de vest a țării. Din Alianță fac parte DSP-urile din județele Timiș, Arad și Hunedoara, iar ultima lună au fost făcute deja progrese în ceea ce privește obiectivele stabilite.
Programul pilot de dezvoltare are la bază șase componente strategice: digitalizarea DSP-urilor prin implementarea de soluții inteligente de e-Health, analiza nevoilor de servicii medicale, optimizarea transferurilor interjudețene a pacienților, optimizarea resurselor umane în domeniul sanitar la nivel de regiune, realizarea unor echipe comune de control interjudețene și elaborarea de politici de sănătate publică la nivel regional.
„Am plecat de la faptul că ne înțelegeam și colaboram extrem de bine. Și atunci ne-am gândit dacă nu cumva ar trebui să facem mai mult împreună. Avem direcții de îmbunătățiri, simțim că pot fi aduse îmbunătățiri activității noastre în linia politicilor sanitare. Vrem să transferăm ușor pacienții, să ne gândim dacă sunt specialități deficitare și vrem să aflăm unde am putea găsi specialiști care să dezvolte de exemplu zona de tratament. Vrem să facem astfel încât lucrurile să fie mai ușoare și mai fluente în această zonă a țării. Am reușit să facem lucruri bune împreună. Am pus la punct un plan inclusiv de digitalizare care se întâmplă în cele trei direcții de sănătate publică. Și vor urma și altele. Nu e nimic ieșit din comun. E doar o chestiune de voință, de proceduri, de mod de lucru. De a discuta cu colegii și a explica de ce este important să lăsăm hârtia la o parte. Vorbim de acces facil la informații, e o modalitate de a găsit rapid un document sau o informație de care ai nevoie”, a explicat dr. Flavius Cioca, directorul DSP Timiș.
La câteva săptămâni de la înființare a fost bifat un prim pas. Direcțiile de sănătate publică au fost conectate astfel încât să funcționeze pe infrastructura Serviciului de Telecomunicații Speciale.
„Primul lucru pe care l-am implementat a fost conexiunea de internet prin intermediul STS-ului și avem o siguranță a acestei conexiuni. Am primit de la colegii de la Serviciu de Telecomunicații Speciale un spațiu de stocare și urmează să ne facem fișiere de lucru unde să avem toate informațiile securizate în așa fel încât să avem acces la ele. Asupra sistemului medical există o multitudine de atacuri informatice pentru că bazele de date ale sistemului medical sunt complexe și au o doză de atractivitate pentru o anumită categorie de persoane care nu sunt în relație bună cu respectarea legii. Ținem cont de lucrurile astea”, a mai spus dr. Flavius Cioca.