Munca, brățară de aur! Tot mai mulți tineri sunt încurajați să îmbrățișeze ideea unei meserii și să rămână acasă. Firma Spaleck din Reșița este unul dintre mediatorii importanți de pe masa de joc ai Școlii Duale.
Societatea de pe Valea Țerovei, care trimite piese și componente metalice pe pretențioasa piață germană, are în halele sale tot mai mulți tineri din Reșița și nu numai, dornici să învețe, să se pregătească pentru viitor și să acumuleze un bogat bagaj de cunoștințe.
Firma Spaleck a luat naștere în anul 1859, în Germania, cu o activitate de mai bine de 150 de ani de tradiție industrială, având inițial ca obiect de activitate construcții de mașini pentru industria textilă până la începutul anilor 90, când piața a devenit liberă, iar europenii au fost inundați de marfă ieftină din China. În 18 aprilie 2007, un nou punct de lucru al firmei mame se deschidea la Reșița și viza fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor fabricate metalic, și de asemenea, o dată cu aceasta și porțile spre noi orizonturi pentru tânăra generație.
Este foarte important de menționat faptul că în spiritul avangardist, dar și pragmatic Firma Spaleck este unul dintre cei mai serioși parteneri ai proiectului „Școala Duală”, deoarece, odată cu ridicarea celor patru hale noi, o parte dintre angajați provine din Școala Duală, proiect în care firma de pe Valea Țerovei a intrat de la bun început cu mult entuziasm și cu planuri extinse de viitor.
Șansa redresării economiei la noi este investiția în învățământ, în orientarea profesională. Conștientizându-se acest aspect, mai ales în orașele mici precum Reșița, a apărut învățământul profesional dual.
,,Echipa e motorul oricărui business sustenabil. Ceea ce ne ține împreună nu e faptul că lucrăm în același loc, ci încrederea pe care o avem unii în alții, respectul reciproc sincer și implicarea cu toate resursele în atingerea obiectivelor comune,, este crezul acestei firme de succes care a știut și știe să facă echipă bună atât cu partenerii de afaceri, cât și administrația locală și bineînțeles cu angajații săi.
Ultimii doi ani cred că ne-au reprioritizat valorile, ne-au făcut să mai aruncăm un ochi și în ograda proprie și să ne dăm seama ca acasă este cel mai bine. De ce să fugim după iluzii și viața bună din orașele mari, când și aici putem face lucruri minunate?! ”, spune omul de afaceri Leonard Leinstein, administratorul firmei Spaleck din Reșița, unul dintre realele exemple de implicare în dezvoltarea orașului, mai ales în ceea ce privește educația tinerilor.
Spaleck este una dintre cele mai importate firme reșițene la momentul actual, o societate ce lucrează pentru companii de top și aflată în permanentă dezvoltare, motiv pentru care, la inițiativa primarului Nelu Popa, municipalitatea a fost de acord cu o investiție privată în infrastructură, care să fie compensată prin scutirea de la plata taxelor locale.
„Când ne gândim la Reșița zilelor noastre, putem vorbi despre o oarecare speranță, chiar dacă este un fost oraș industrial. Încă mai putem genera forță proaspătă de muncă, să ne redescoperim, să se reinventăm și eu cred că actualele proiecte ale Primăriei o să aducă un suflu proaspăt în oraș. Probabil nu o să asistăm la o întoarcere spectaculoasă a tinerilor, nici la un exod puternic din zonele limitrofe ale Reșiței, dar vom continua cu maximă dăruire proiectul Școala Duală, pentru că până la urmă, un parteneriat puternic între noi agenții economici și aparatul administrativ trebuie să existe fără dar și poate.”, a completat Leonard.
Autor: Anca Bica